Značajna linija zbog povezivanja sa srpskom dijasporom

Posle 30 godina poleteo prvi avion iz Beograda za Čikago

SrbijaSvetTurizam

17.5.2023 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Posle 30 godina poleteo prvi avion iz Beograda za Čikago Posle 30 godina poleteo prvi avion iz Beograda za Čikago
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je na ispraćaju prvog leta kompanije Air Serbia sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla za Čikago, rekao da je Srbija... Posle 30 godina poleteo prvi avion iz Beograda za Čikago

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je na ispraćaju prvog leta kompanije Air Serbia sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla za Čikago, rekao da je Srbija jedina zemlja u regionu iz koje se može leteti u dva najveća grada SAD.

„Danas je Beograd – Njujork najprofitabilnija linija Air Serbia-e. Verujemo da će ova linija sa Čikagom biti isto tako uspešna. Ovo povezuje Srbiju i Srbe, našu dijasporu, takođe i sa onim Srbima iz Kanade i srednjeg zapada SAD. Ovo je velika stvar koja će nas povezati i sa američkim narodom. Naučićemo mnogo jedni o drugima“, rekao je Vučić.

On je istakao da Air Serbia ima na računu 117 miliona evra i da ima bolje rezultate poslovanja nego što je imao Jat u nekadašnjoj Jugoslaviji, iako je tri puta manja kompanija, prenela je Beta.

Po rečima Vučića, svi letovi iz Čikaga su popunjeni do kraja juna. Letovi od Beograda do Čikaga će do 11. juna biti sredom i subotom, zatim tri puta nedeljno – ponedeljkom, sredom i subotom.

Do čikaškog međunarodnog aerodroma O’Hare let iz Beograda traje oko 11 sati, avionima Airbus A330 iz dugolinijske flote kompanije Air Serbia, dok se od Čikaga do Beograda putuje devet sati i 50 minuta.

Generalni direktor Air Serbia Jirži Marek podsetio je da je su letovi ove kompanije ka SAD počeli 2016. kad su pokrenuti letovi od Beograda do Njujorka. „Danas, skoro sedam godina kasnije do tog grada letimo svakodnevno“, rekao je Marek.

Naveo je da je flota za ovu liniju osnažena novim avionom Airbus A330-200 za prekookeanske letove, obučeni su timovi posade i obezbeđene sve neophodne dozvole, a sve je urađeno uz podršku Vlade Srbije.

„Verujemo da će direktna linija između Beograd i Čikaga biti značajna za Srbiju, ali i region Zapadnog Balkana, kao i veliki broj sunarodnika koji žive i rade u Severnoj Americi“, naveo je Marek. On očekuje da će novi let doprineti i boljim poslovnim, turističkim i svim drugim vezama između Srbije i SAD.

Ispraćaju jutrošnjeg leta od Beograda do Čikaga prisustvovali su i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Cristopher Hill), ministar saobraćaja Goran Vesić, koji je otputovao do Čikaga, ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...