Nacionalni avio-prevoznik očekuje da će do kraja godine imati više od 3,5 miliona putnika

Air Serbia prevezla više od milion putnika od početka godine

Srbija

8.5.2023 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Air Serbia prevezla više od milion putnika od početka godine Air Serbia prevezla više od milion putnika od početka godine
Nacionalni avio-prevoznik Air Serbia saopštila je da je danas, 8. maja, u ranim jutarnjim časovima premašila milion prevezenih putnika od početka 2023. godine, dok... Air Serbia prevezla više od milion putnika od početka godine

Nacionalni avio-prevoznik Air Serbia saopštila je da je danas, 8. maja, u ranim jutarnjim časovima premašila milion prevezenih putnika od početka 2023. godine, dok je taj rezultat u 2022. godini ostvarila tek 8. jula, odnosno čak dva meseca kasnije.

„U do sada rekordnoj pretpandemijskoj 2019. godini, srpska nacionalna avio-kompanija je do broja od milion putnika stigla 25. juna, odnosno mesec i po dana kasnije u odnosu na tekuću godinu. Imajući u vidu postojeće trendove, očekujemo da u 2023. godini premašimo brojku od tri i po miliona prevezenih putnika“, istakla je Air Serbia u saopštenju

„Kada smo sredinom marta zabeležili našeg petstohiljaditog putnika u 2023. godini znali smo da je taj rezultat izuzetan i verovali smo da će novi uspesi brzo uslediti. Samo dva meseca kasnije, ponovo obaramo sopstvene rekorde. Po prvi put od kada poslujemo pod imenom Air Serbia, već u maju smo prevezli milion putnika. Uz izvanredne mesečne rezultate, deset uzastopnih rekordnih meseci po broju realizovanih letova i prevezenih putnika i profitabilni prvi kvartal 2023. godine, imamo razloga da budemo zadovoljni. Ostvareni rezultati nas motivišu da u narednom periodu budemo još bolji i efikasniji“, rekao je Jirži Marek, generalni direktor kompanije Air Serbia.

Jirži Marek / Foto: Petar Petrović

Podsetimo da je Marek u intervjuu za Biznis.rs skrenuo pažnju na rekordan broj putnika kompanije uprkos nestabilnom tržištu.

„U ovom trenutku, posmatrajući period od početka godine (YTD – year to date), mi smo već na nivou od oko 20 odsto više prevezenih putnika u odnosu na pretpandemijski period. Međutim, situacija na tržištu je veoma promenljiva i složena, pogotovo usled povećanog broja štrajkova najrazličitijih entiteta u okviru lanca prevoza putnika u avio-saobraćaju – počev od različitih aerodromskih službi, kontrole letenja… ali i zbog kontinuiranih poremećaja u lancu nabavke rezervnih delova i druge opreme. Tako se sada periodi neophodni za nabavku pojedinih rezervnih delova mere mesecima, a ne nedeljama, kao što je ranije bio slučaj“, rekao je Marek.

Srpska nacionalna avio-kompanija će, kako podsećaju, tokom letnje sezone leteti do više od 80 destinacija širom sveta.

Pored matičnog aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu, kompanija u Srbiji leti i sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ i međunarodnog aerodroma „Morava“ kod Kraljeva.

U prvom kvartalu 2023. godine, od ukupnog broja putnika koji su do željenih destinacija leteli sa beogradskog aerodroma, skoro polovina, odnosno 49 odsto putovalo je letovima Air Serbia, istakli su u saopštenju.

  • Maky

    8.5.2023 #1 Author

    Bravo na ostvarenim rezultatima!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...