Nedeljni izveštaj novosadske produktne berze

Posle dugo vremena, rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda

AgrobiznisBiznisSrbija

15.3.2024 14:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Posle dugo vremena, rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda Posle dugo vremena, rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda
Ovu nedelju na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je rast cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Četvrtu nedelju zaredom kukuruz je bio dominantna kultura u... Posle dugo vremena, rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda

Ovu nedelju na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je rast cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Četvrtu nedelju zaredom kukuruz je bio dominantna kultura u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 75 odsto.

U toku sedmice prometovano je 3.699 tona robe, a ukupna finansijska vrednost prometa iznosila je 77.984.540 dinara.

Kao i tokom protekle tri nedelje, povećana tražnja u odnosu na ponudu nastavila se i ove sedmice na tržištu kukuruza, te je on ponovo bio primarna kultura u trgovanju. Potraživao se kukuruz i sa analizom na aflatoksin i bez analize, a tražnja je bila iskazana i za vlažnijim kukuruzom do 16 odsto vlage.

Strukturu kupaca činili su domaći prerađivači, trgovci i izvoznici, a berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 15,80 do 16,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 16,20 din/kg bez PDV-a (17,82 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na sedam dana ranije rast cene od 3,83 odsto, saopštila je novosadska Produktna berza.

U odnosu na prethodni period, tokom ove nedelje je na tržištu pšenice došlo do povećanja aktivnosti na strani ponude. Tražnja je mahom bila izražena na paritetu CPT luka, a razlika u kvalitetu i paritetu nuđene i potraživane robe otežavala je zaključenje berzanskih ugovora.

Pšenicom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom opsegu od 18,20 do 19,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 18,24 din/kg bez PDV-a (20,06 din/kg sa PDV-om). Statistički posmatrano, cena pšenice je u odnosu na poslednji upoređujući podatak zabeležila rast od 0,65 odsto. Pšenica je tokom ove nedelje činila 15 odsto ukupnog nedeljnog prometa.

I na tržištu soje je ove sedmice primetan bio rast cene. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 51,00 do 52,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 51,25 din/kg bez PDV-a (56,38 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu sedmicu rast cene od 2,5 odsto.

Od ostalih roba, prometovana je i suncokretova sačma sa 33 odsto proteina po ceni od 27,50 din/kg bez PDV-a, ali i sojina sačma sa 44% proteina po ceni od 56,30 din/kg bez PDV-a.

  • gagica

    18.3.2024 #1 Author

    Malo i poljoprivredni proizvodjaci da zarade. To bi trebalo da bude prioritetna grana nase privrede.

    Odgovori

  • MIKIMILE

    22.3.2024 #2 Author

    Bas lepo

    Odgovori

  • MARA

    7.4.2024 #3 Author

    Rastu cene svako malo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...