Rok za uplatu obaveze za četvrti kvartal uskoro ističe

Poslednja rata poreza na imovinu mora da se izmiri do 14. novembra

Srbija

8.11.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poslednja rata poreza na imovinu mora da se izmiri do 14. novembra Poslednja rata poreza na imovinu mora da se izmiri do 14. novembra
Rok za uplatu obaveze za četvrti kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu u Beogradu je 14. novembar, saopštio je Sekretarijat za javne... Poslednja rata poreza na imovinu mora da se izmiri do 14. novembra

Rok za uplatu obaveze za četvrti kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu u Beogradu je 14. novembar, saopštio je Sekretarijat za javne prihode. Porez na imovinu za fizička lica, preduzetnike i pravna lica plaća se tromesečno, prema Zakonu o porezima na imovinu, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

“Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka”, saopštavaju iz ovog sekretarijata.

Za sve potrebne informacije obveznici se mogu obratiti nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode svakog radnog dana od osam do 14 časova, izuzev srede, kada se mogu obratiti od osam do 18.30 časova.

Podsetimo, gradska vlast u Beogradu odlučila je da poveća porez na imovinu do pet odsto. Odbornici Skupštine grada usvojili su dopune Odluke o visini stope poreza na imovinu, kojima je propisano da porez fizičkih lica za sledeću godinu može biti uvećan najviše pet odsto u odnosu na obavezu iz ove godine.

Koliko će građani plaćati porez na teritoriji glavnog grada zavisi od zone i vrste nepokretnosti koju poseduju. Porez na imovinu utvrđuje se na osnovu prosečne cene po kvadratnom metru odgovarajućih nepokretnosti u zoni, koju određuje grad. Prosečne cene formiraju se na osnovu cena nepokretnosti ostvarenih u prometu.

U skladu sa skokom cena nekretnina dolazi i do povećanja poreza na imovinu, a sama visina obaveze zavisi od prosečne cene kvadrata, korisne površine nekretnine, starosti objekta i poreske stope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...