glavni fokus na proširenju kapaciteta

Poštanska štedionica Banja Luka postala korisnik Državnog data centra u Кragujevcu

BiznisRegionSrbija

24.1.2024 18:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Poštanska štedionica Banja Luka postala korisnik Državnog data centra u Кragujevcu Poštanska štedionica Banja Luka postala korisnik Državnog data centra u Кragujevcu
Banka Poštanska štedionica Banja Luka i Državni data centar u Kragujevcu potpisali su u sredu ugovor kojim je ta banka postala prvi regionalni komercijalni... Poštanska štedionica Banja Luka postala korisnik Državnog data centra u Кragujevcu

Banka Poštanska štedionica Banja Luka i Državni data centar u Kragujevcu potpisali su u sredu ugovor kojim je ta banka postala prvi regionalni komercijalni korisnik koji skladišti i čuva svoje podatke u data centru u Кragujevcu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, rekao je da je data centar u Kragujevcu još jednom potvrdio da je jedan od nosioca četvrte industrijske revolucije i digitalizacije u Srbiji i da je njegovom izgradnjom postavljen čvrst infrastrukturni temelj za dalju modernizaciju zemlje, prenosi Beta.

Kako je istakao, data centar je jedan od osam centara u Evropi koji može da se pohvali sertifikatom o najvišem međunarodnom standardu bezbednosti i pouzdanosti data centara, koji je privukao najveće kompanije iz oblasti informacionih tehnologija.

„Trenutno u Кragujevcu svoje podatke čuvaju državne institucije, ali i komercijalni korisnici poput svetskih IT giganata Oracle, IBM i Huawei“, dodao je Jovanović.

Podsetio je da je Srbija nedavno potpisala Memorandum sa CERN-om, čime je zvanično postala deo velike, globalne računarske mreže – sedma zemlja u Evropi, a deseta u celom svetu, u kojoj CERN čuva svoje podatke.

Ministar je najavio da će u narednom periodu, u skladu sa planom „Srbija 2027 – Skok u budućnost“, glavni fokus biti na proširenju kapaciteta Državnog data centra, kao i da su „uveliko spremni projekti“ za izgradnju dodatnih modula i bloka 2, kao i nove investicije u dodatne super računare.

  • Jj992

    24.1.2024 #1 Author

    Svasta nesto

    Odgovori

  • SUNCE

    25.1.2024 #2 Author

    Dobro je da smounecemu 1 od 8 u svetu makar to bio i data centar.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.1.2024 #3 Author

    Zanimljivo,nisam znala ove podatke

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...