trend povećanja srpskog izvoza

Potencijal snažnije saradnje Srbije i Izraela u inovacijama, turizmu i OIE

InovacijeInvesticijeSrbijaU fokusu

15.7.2023 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Potencijal snažnije saradnje Srbije i Izraela u inovacijama, turizmu i OIE Potencijal snažnije saradnje Srbije i Izraela u inovacijama, turizmu i OIE
Umrežavanje inovativnih eko-sistema i dodatno uvezivanje naučnih i akademskih ustanova Srbije i Izraela, kao i nastavak saradnje i rad na novim investicionim projektima u... Potencijal snažnije saradnje Srbije i Izraela u inovacijama, turizmu i OIE

Umrežavanje inovativnih eko-sistema i dodatno uvezivanje naučnih i akademskih ustanova Srbije i Izraela, kao i nastavak saradnje i rad na novim investicionim projektima u cilju daljeg povećanja trgovinske razmene dve zemlje, bile su ključne teme sastanaka državnog vrha Srbije sa Elijem Koenom, ministrom spoljnih poslova Izraela.

Tokom posete Koena Beogradu, prvoj poseti ministra spoljnih poslova Izraela Srbiji posle 14 godina, održani su sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom vlade Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Sastancima je prisustvovao Aleksandar Nikolić, direktor Predstavništva PKS u Jerusalimu i počasni konzul Srbije u Izrael, navodi se u saopštenju PKS.

Na sastancima sa predsednikom i premijerkom su istaknuti primeri izraelskog ulaganja u sektor istraživanja i razvoja, startap ekosistem i iskustva transfera znanja iz nauke u privredu, kao i važnost značajnijeg povezivanja naučnih i visokoobrazovnih institucija dve zemlje.

Koen je pohvalio zapažen trend povećanja srpskog izvoza u Izrael tokom poslednje dve godine, istakavši ulogu Predstavništva PKS u Jerusalimu. Dodatni potencijal u privrednoj saradnji dve zemlje vidi se u sektoru turizma, s obzirom na obnavljanje direktnih letova između aerodroma Nikola Tesla i tel-avivskog Ben-Gurion (Ben-Gurion).

Direktor Predstavništva PKS u Izraelu je apelovao na što brži početak rada Mešovite međudržavne komisije kako bi se dodatno olakšao i ubrzao naš izvoz u tu blisko-istočnu zemlju, a bilo je reči i o Memorandumu o razumevanju na polju saradnje u oblasti inovativne privrede između vlada dve zemlje.

Kako je istakao Nikolić, u toku su pripreme za održavanje izložbe o Nikoli Tesli naredne godine u Muzeju nauke „Blumfild (Bloomfield)” u Jerusalimu, kao i organizacija predstojećih foruma u oblasti inovativnog sistema i obnovljivih izvora energije – OIE.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...