bez "COC" dokumenta registracija automobila može biti znatno otežana

Potvrda za vozila proizvedena u skladu sa zahtevima EU od 2026. u elektronskoj formi

AutomobiliEULifestyleSrbija

25.9.2024 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potvrda za vozila proizvedena u skladu sa zahtevima EU od 2026. u elektronskoj formi Potvrda za vozila proizvedena u skladu sa zahtevima EU od 2026. u elektronskoj formi
COC (Certificate of comformity) dokument – isprava kojom proizvođač vozila potvrđuje da je konkretno vozilo proizvedeno i usklađeno sa zahtevima Europske unije u vreme... Potvrda za vozila proizvedena u skladu sa zahtevima EU od 2026. u elektronskoj formi

COC (Certificate of comformity) dokument – isprava kojom proizvođač vozila potvrđuje da je konkretno vozilo proizvedeno i usklađeno sa zahtevima Europske unije u vreme njegove proizvodnje, kao i da je proizvedeno u skladu sa tipskim odobrenjem za određeni model vozila – WVTA (Whole Vehicle Type Approval) će se od 2026. godine izdavati u elektronskom obliku u skladu sa propisima EU.

Kako prenosi Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova ovaj sertifikat je ključan za proces registracije vozila u zemljama članicama EU jer potvrđuje da vozilo zadovoljava sve relevantne tehničke i ekološke standarde koji su važili u vreme njegove proizvodnje. Bez COC dokumenta, registracija vozila može biti znatno otežana ili čak nemoguća, budući da su, u tom slučaju nadležni organi obavezni da fizički provere usklađenost konkretnog vozila s propisanim normama.

Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova prenela je informaciju koja je objavljena u Službenom listu EU – Uredbu 2018/858 kojim je Evropski parlament još 2018. godine usvojio nove propise vezano za izdavanje COC (Certificate of comformity) dokumenta.

„Naime, Evropski savet i Evropski parlament su u obimnom dokumentu izmenili mnogo toga vezano za tehničke specifikacije i kakakteristike vozila sa kojima su mnogi proizvođači već upoznati. Ono što nas, trenutno zanima, a svakako će od 2026. godine zanimati i uvoznika i kupce vozila u Srbiji je odredba, o izmeni načina izdavanja COC (Certificate of Comformity) dokumenta. Trenutno, proizvođači vozila COC dokument izdaju u pisanoj formi (papir) a ubuduće će se izdavati u elektronskom obliku. Ta izmena stupa na snagu 5. jula 2026. godine“, navodi se na sajtu Asocijacije.

Foto: Freepik.com

U Srbiji, uvoznik je dužan da ovaj dokument preda nadležnoj instituciji prilikom uvoza svakog konkretnog vozila.

Navedeni propis Evropske komisije pojašnjava da će se ova promena odnositi na vozila kategorije M i N (kao i njihove prikolice kategorije O) namenjena za upotrebu na javnim putevima. EU je sa ovim izmenama već upoznala proizvođače, a pojedine članice Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova su od njih već dobili obimnu dokumentaciju, u kojoj je između ostalog i ono što najviše zanima ne samo uvoznike već i kupce – elektronsko izdavanje COC dokumenata.

„Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova je, u dobroj nameri, sa ovim najavljenim promenama upoznala i nadležne institucije u Republici Srbiji a spremna je, kao i uvek na svaki vid saradnje ili asistencije kako bi se kod nas sve strane na vreme prilagodile ovim promenama i najavljenom prelasku na elektronsko izdavanje/podnošenje COC dokumenta. Vremena ima dovoljno pa verujemo da će nadležni organi u Srbiji prilagoditi svoju unutrašnju organizaciju i informacione sisteme kako bi se uvoz vozila obavljao nesmetano i nakon jula 2026. godine“, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.