vlada srbije usvojila predlog zakona

Potvrđen SACE ugovor o kreditnom aranžmanu vrednom do 200 miliona evra

BankeEUSrbija

14.9.2024 12:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Potvrđen SACE ugovor o kreditnom aranžmanu vrednom do 200 miliona evra Potvrđen SACE ugovor o kreditnom aranžmanu vrednom do 200 miliona evra
Vlada Srbije na poslednjoj sednici usvojila je predlog zakona o potvrđivanju SACE (italijanska finansijska institucija za osiguranje) ugovora o kreditnom aranžmanu u iznosu do... Potvrđen SACE ugovor o kreditnom aranžmanu vrednom do 200 miliona evra

Vlada Srbije na poslednjoj sednici usvojila je predlog zakona o potvrđivanju SACE (italijanska finansijska institucija za osiguranje) ugovora o kreditnom aranžmanu u iznosu do 200 miliona evra između Republike Srbije koju zastupa vlada preko Ministarstva finansija kao zajmoprimca i Deutsche Bank S. P. A. i Societe Generale kao ovlašćenih vodećih aranžera.

Kako se precizira, ovim se potvrđuje SACE ugovor o kreditnom aranžmanu koji je potpisan 30. avgusta 2024. godine, piše eKapija.

„U skladu sa članom 3. Zakona o budžetu Srbije za 2024. godinu, odobreno je zaduživanje kod stranih investicionih korporacija, fondova i banaka, između ostalog i za finansiranje SACE Podsticajnog kreditnog aranžmana u iznosu do 200 miliona evra EUR (eng. SACE Push Facility). Memorandumom o razumevanju, potpisanim u Rimu, 21. marta 2023. godine između Vlade Srbije i italijanske izvozno-kreditne agencije (SACE), u vlasništvu i pod kontrolom italijanskog Ministarstva ekonomije i finansija, strane su se obavezale da stvore okvir za saradnju u cilju istraživanja novih mogućnosti i jačanja ekonomske i trgovinske saradnje između Italije i Srbije„, neki su od razloga koji se navode u obrazloženju za donošenje ovog predloga zakona.

Kako se ističe, memorandum se posebno fokusira na razmenu informacija o novim poslovnim prilikama, identifikovanje osiguravajućih i finansijskih rešenja SACE za podršku italijanskom izvozu u Srbiju, organizaciju poslovnih i obrazovnih inicijativa za povezivanje između italijanskih i srpskih predstavnika, pružanje podrške pozicioniranju italijanskih kompanija u srpskim lancima snabdevanja itd.

Savezna nemačka banka
Foto: Bundesbank

„Između ostalog, Memorandumom je predviđeno obezbeđivanje bankarskih kredita uz garancije SACE, koje zahteva potpisivanje Ugovora o kreditu između bankarskih institucija i zajmoprimca. Nakon sprovedenog postupka izbora banaka, Société Générale i Deutsche Bank, kao renomirane banke, ponudile su najpovoljnije uslove za finansiranje opštih budžetskih potreba Srbije. S tim u vezi, SACE Kreditnim aranžmanom predviđeno je obezbeđivanje SACE garancije za finansiranje podrške opštih budžetskih potreba Republike Srbije, koje će kreditirati Société Générale i Deutsche Bank, do maksimalnog iznosa od 200 miliona evra“, navodi se u donetom predlogu zakona.

Prvi korak u realizaciji ovog kreditnog aranžmana je, kako se dodaje, ostvaren potpisivanjem Mandatnog pisma između Srbije i Société Générale i Deutsche Bank S.P.A, 27. novembra 2023. godine, za finansiranje opštih budžetskih potreba, kojim su definisani okviri ove finansijske saradnje u pogledu iznosa zajma, samih zajmodavaca, perioda korišćenja sredstava i perioda otplate, krajnjeg roka dospeća zajma, kamatne stope, kao i naknade za angažovana sredstva, uređenje zajma i naknade dokumentacione banke i SACE garantne naknade.

Naredni korak ostvaren je potpisivanjem Podsticajnog pisma (Direktan sporazum), 24. maja 2024. godine u Trstu, između Srbije i SACE, koji potvrđuje nameru zaključivanja SACE Kreditnog aranžmana i postavlja okvir za saradnju i istraživanje novih mogućnosti za jačanje ekonomske i trgovinske saradnje između Italije i Srbije.

Zaključkom Vlade Srbije od 8. avgusta 2024. godine, utvrđena je Osnova za vođenje pregovora i usvojen je Nacrt SACE Kreditnog aranžmana koji je i potpisan 30. avgusta.

Finansijski uslovi sadržani u SACE Kreditnom aranžmanu sastoje se od iznosa zajma do 200 miliona evra, od toga, po 100 miliona evra evra od Deutsche Bank S.P.A. i Société Générale, zatim je ugovorena primena varijabilne kamatne stope, koja se bazira na 6M EURIBOR-u, uvećanom za primenljivu fiksnu maržu od 1,65 odsto godišnje, ugovoreno je jednokratno korišćenje sredstava, u roku od 12 meseci od potpisivanja SACE Kreditnog aranžmana.

Takođe je ugovoren period otplate – devet godina u 18 jednakih polugodišnjih rata, od kojih prva otplata dospeva 18 meseci nakon potpisivanja SACE Kreditnog aranžmana (svaka naredna je u intervalu od šest meseci posle dana prve otplate), a poslednja otplata na krajnji datum dospeća. Krajnji datum dospeća je deset godina (120 meseci) od datuma potpisivanja SACE Kreditnog aranžmana. Naknada za angažovana sredstva iznosi 30 odsto od primenljive marže, obračunata na iznos nepovučenih sredstava kreditnog aranžmana i plaća se polugodišnje.

SACE garantna naknada od 6,4 miliona evra u skladu sa odredbama SACE Garancije.

  • HANA

    15.9.2024 #1 Author

    Ako smo „ekonomski tigar“ zašto su nam potrebni toliki nepovoljni krediti? Kako će se vraćati svako novo kreditno zaduženje?

    Odgovori

  • JEKSICA25

    15.9.2024 #3 Author

    Interesantno

    Odgovori

  • gagica

    15.9.2024 #4 Author

    Mazanje ociju

    Odgovori

  • ELLA

    16.9.2024 #5 Author

    Samo kredite uzimamo. Pa ko ce vratiti nema veze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.