PRAVE PROCENE POSLEDICA PANDEMIJE POSLE ZAVRŠETKA MERA VLADE Brzi ili usporeni oporavak?

SrbijaVesti

19.5.2020 15:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PRAVE PROCENE POSLEDICA PANDEMIJE POSLE ZAVRŠETKA MERA VLADE  Brzi ili usporeni oporavak? PRAVE PROCENE POSLEDICA PANDEMIJE POSLE ZAVRŠETKA MERA VLADE  Brzi ili usporeni oporavak?
Mere Vlade Srbije su ublažile ekonomske probleme zbog pandemije korona virusa, pa će se posledice jasnije videti tek kada te mere prođu, odnosno kada... PRAVE PROCENE POSLEDICA PANDEMIJE POSLE ZAVRŠETKA MERA VLADE  Brzi ili usporeni oporavak?

Mere Vlade Srbije su ublažile ekonomske probleme zbog pandemije korona virusa, pa će se posledice jasnije videti tek kada te mere prođu, odnosno kada se situacija u privredi normalizuje, izjavio je na veb panelu u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM) direktor Orion telekoma Slobodan Đinović.

On je istakao da su pojedine kompanije na vreme prepoznale opasnost od pandemije korona virusa i spremno su dočekale krizu, dok sa druge strane, veliki broj firmi se ponašao neozbiljno, očekivali su da će kriza trajati kratko i da će proći bezbolno.

Đinović je istakao da je u ovom trenutku jako teško proceniti kako će teći oporavak ekonomije, da li će on biti relativno brz ili postepen. I zato treba biti oprezan posebno kada su u pitanju nove investicije. Ali isto tako, potrebno je zadržati aktivan pristup, naglašava prvi čovek Oriona. On je naglasio da će biti dobar rezultat ako do jeseni ili zime ekonomija uspe da se vratimo na nivo iz marta meseca ove godine.

Đinović smatra da bi zaustavljanje investicija u ovom trenutku bila pogubna stvar. Investicije treba održati u što većoj meri, iako možda neke investicije treba prepakovati, ističe on. Đinović ukazuje da će se problemi najverovatnije pojaviti u segmentu pronalaženja novih izvora finansiranja, posebno kada je u pitanju finansiranje novih investicija. Zato treba biti aktivan, ne treba stajati, ali treba biti I oprezan, I ulagati pre svega u osnovnu delatnost, ističe Đinović.

On kaže da se utisak da su se građani možda previše opustili posle popuštanja mera, dok se kompanije i dalje ponašanju prilično oprezno, i upozorava da neodgovorno ponašanje pojedinaca može da prestavlja pretnju i po ekonomiju u celini.

Đinović je istakao da treba naći način da se podrže i privredne grane koje su naša komparativna prednost I koje mogu da ostvare dobre rezultate, poput prehrambene industrije I poljoprivrede. Sa druge strane, po njegovom mišljenju, naš turizam mora da se prilagodi novim okolnostima I očigledno novim zahtevima turista. A Srbija u ovom segmentu ima mnogo toga da ponudi, ističe Slobodan Đinović.

On takođe smatra da bi trebalo iskoristiti bar deo od oko 400′.000 naših ljudi koji su se vratili iz inostranstva zbog pandemije korona virusa, jer tu sigurno ima veoma kvalitetnih ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...