Izmenjena uredba o podršci konditorima

Pravo na subvenciju od 710 dinara za mleko u prahu dobilo još 200 firmi i preduzetnika

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

10.4.2023 11:51 Autor: Milica Rilak 5

Pravo na subvenciju od 710 dinara za mleko u prahu dobilo još 200 firmi i preduzetnika Pravo na subvenciju od 710 dinara za mleko u prahu dobilo još 200 firmi i preduzetnika
Vlada Srbije izmenila je Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu, i to tako što je pravo... Pravo na subvenciju od 710 dinara za mleko u prahu dobilo još 200 firmi i preduzetnika

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu, i to tako što je pravo na podršku od 710 dinara po kilogramu omogućila i kompanijama i preduzetnicima registrovanim za delatnost proizvodnje dvopeka, keksa, trajnog peciva i kolača.

To znači da pored konditora, koji su registrovali šifru delatnosti 10.82, pravo na podršku pri otkupu domaćeg mleka u prahu imaju i oni registrovani na šifru delatnosti 10.72, stoji u izmenjenoj Uredbi. Vlada je, takođe, izmenila i obrazac Zahteva za odobravanje prava na podršku, kako bi uključila i registrovane za delatnost 10.72.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u Srbiji je za obavljanje konditorske delatnosti registrovano ukupno 278 pravnih lica, od kojih je 110 kompanija.

Najveći među njima su Atlantic Štark sa 1.091 radnikom, Jaffa Crvenka sa 907 zaposlenih, Pionir iz Subotice sa 623 i požarevački Bambi sa 651 zaposlenim.

Izmenom uredbe pravo na podsticaj dobijaju i proizvođači dvopeka, keksa, trajnog peciva i kolača, poput „Medele“ iz Vrbasa ili „PIP“-a iz Novog Sada. Za tu delatnost su, inače, registrovana ukupno 282 pravna lica, među kojima je 193 preduzetnika. Kada se u okviru delatnosti 10.72 izdvoje ćerke firme konditorskih kompanija, dolazimo do ukupno 200 preduzetnika i preduzeća koji su dobili mogućnost da povoljnije nabave domaće mleko u prahu.

Image by Freepik

Podsetimo da je Vlada ovakvu meru podrške obrazložila potrebom efikasnog i pravovremenog sprečavanja ili otklanjanja „tržišnih poremećaja prouzrokovanih događajima i okolnostima koji su doveli, odnosno prete da dovedu do poremećaja na tržištu“.

Za sprovođenje ove mere u republičkom budžetu na razdelu Ministarstva poljoprivrede izdvojeno je 500 miliona dinara. Postupak za odobravanje prava na podršku pokreće se podnošenjem zahteva na osnovu javnog poziva koji raspisuje Uprava za agrarna plaćanja.

Kada je uredba o podršci za otkup domaćeg mleka u prahu usvojena sredinom marta, agroekonomski analitičar Branislav Gulan ocenio je za Biznis.rs da je takva mera samo „gašenje požara“ zbog nedostatka sistemskih rešenja.

„Nema tog problema koji na duži rok može da reši uredba. Mi godišnje trošimo 200 litara mleka po glavi stanovnika, što je među najnižim rezultatima u Evropi. I na kraju krajeva, uvozimo mleko u prahu jer mlekarama domaća sirovina nije isplativa za preradu, pa naši stočari ostaju bez plasmana i zatvaraju gazdinstva, kao i drugi poljoprivrednici. U poslednjih 10 godina zatvoreno je 62.000 poljoprivrednih gazdinstava“, istakao je Gulan.

Inače je 2021. godine u Srbiju uvezeno 3.249 tona mleka u prahu, prema podacima do kojih je došao portal N1. Za osam meseci 2022. godine količina uvezenog mleka u prahu dostigla je čak 7.077 tona, čija je vrednost bila 27,9 miliona evra.

Zato je uredbom o podršci, između ostalog, propisano da pravo na podršku imaju samo oni koji imaju važeću ponudu za otkup mleka u prahu proizvedenog od mleka domaćeg porekla, izdatu od strane mlekare registrovane za obavljanje delatnosti prerade mleka i proizvodnje sireva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...