Vanredne subvencije za proizvođače slatkiša

Konditorima 710 dinara podrške po kilogramu otkupljenog mleka u prahu

AgrobiznisIzdvajamoPoslovanjeSrbija

21.3.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 5

Konditorima 710 dinara podrške po kilogramu otkupljenog mleka u prahu Konditorima 710 dinara podrške po kilogramu otkupljenog mleka u prahu
Vlada Srbije utvrdila je vanrednu interventnu meru podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu od 710 dinara po kilogramu, a uredbom koja... Konditorima 710 dinara podrške po kilogramu otkupljenog mleka u prahu

Vlada Srbije utvrdila je vanrednu interventnu meru podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu od 710 dinara po kilogramu, a uredbom koja je objavljena u Službenom glasniku precizirana je procedura odobravanja i kontrole, kao i finansijska sredstva za njeno sprovođenje.

Agroekonomski analitičar Branislav Gulan u razgovoru za Biznis.rs ocenjuje da se i ovaj potez države može svrstati u „gašenje požara“ i ukazuje na nedostatak sistemskih rešenja za jačanje stočarstva i mlekarstva u Srbiji.

U uredbi je istaknuto da se mera podrške utvrđuje radi efikasnog i pravovremenog sprečavanja ili otklanjanja tržišnih poremećaja prouzrokovanih događajima i okolnostima koji su doveli, odnosno prete da dovedu do poremećaja na tržištu, a za sprovođenje ove mere u republičkom budžetu na razdelu Ministarstva poljoprivrede izdvojeno je 500 miliona dinara.

Pravo na odobravanje podrške u skladu sa ovom uredbom ostvaruje proizvođač konditorskih proizvoda ako je najkasnije do 31. decembra 2022. godine registrovan za obavljanje delatnosti proizvodnje kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda (šifra delatnosti 10.82), kao i da u Agenciji za privredne registre nije registrovano da ima zabranu obavljanja delatnosti, da je osuđivan zbog privrednog prestupa ili da je u toku postupak likvidacije ili stečaja.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u Srbiji je za obavljanje konditorske delatnosti registrovano ukupno 278 pravnih lica, od kojih je 110 kompanija. Najveći među njima su Atlantic Štark sa 1.091 radnikom, Jaffa Crvenka sa 907 zaposlenih, Pionir iz Subotice sa 623 i požarevački Bambi sa 651 zaposlenim.

Foto: Freepik.com

Preduslov za korišćenje nove mere podrške je i da konditor ima izmirene dospele obaveze po osnovu javnih prihoda na dan podnošenja zahteva za odobravanje prava na podršku, da ima važeću ponudu za otkup mleka u prahu proizvedenog od mleka domaćeg porekla izdatu od strane mlekare registrovane za obavljanje delatnosti prerade mleka i proizvodnje sireva, kao i da nije započeo realizaciju otkupa mleka u prahu pre donošenja rešenja kojim se odobrava pravo na podršku u skladu sa ovom uredbom.

Takođe, mlekara ponuđač i podnosilac zahteva ne smeju da budu povezana lica u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva.

Agroekonomski analitičar Branislav Gulan ocenio je za Biznis.rs da je i najnovija mera podrške – ovoga puta konditorima za nabavku mleka u prahu domaćeg porekla – samo „gašenje požara“ zbog nedostatka sistemskih rešenja.

Domaće životinje
Foto: Pixabay.com

Naš sagovornik podseća da je u korenu potresa koji se dešavaju na domaćem tržištu mlečnih proizvoda to što je proizvodnja mleka u Srbiji „spala“ na oko 200.000 mlečnih krava ili pet puta manje nego što ih je bilo pre 10 godina. One su prošle godine proizvele 100 miliona litara mleka manje nego u 2021. godini.

„Nema tog problema koji na duži rok može da reši uredba. Takođe, mi godišnje trošimo 200 litara mleka po glavi stanovnika, što je među najnižim rezultatima u Evropi. I na kraju krajeva, uvozimo mleko u prahu jer mlekarama domaća sirovina nije isplativa za preradu, pa naši stočari ostaju bez plasmana i zatvaraju gazdinstva, kao i drugi poljoprivrednici. U poslednjih 10 godina zatvoreno je 62.000 poljoprivrednih gazdinstava“, istakao je Gulan.

Pomenute 2021. godine u Srbiju je, prema podacima do kojih je došao portal N1, uvezeno 3.249 tona mleka u prahu. Za osam meseci 2022. godine količina uvezenog mleka u prahu dostigla je čak 7.077 tona, čija je vrednost bila 27,9 miliona evra.

Ključni korisnik mleka u prahu je konditorska industrija, kojoj je namenjena podrška od 710 dinara – ali za otkup i korišćenje mleka u prahu domaćeg porekla.

Postupak za odobravanje prava na podršku pokreće se podnošenjem zahteva za odobravanje prava na podršku na osnovu javnog poziva koji raspisuje ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, stoji u uredbi koja je objavljena 17. marta u Službenom glasniku.

Uredba predviđa i novčane kazne za one koji prekrše njene odredbe, pa će tako sa 150.000 do dva miliona dinara biti kažnjeno pravno lice koje ne dostavi istinite podatke ili ne iskoristi otkupljeno mleko u prahu isključivo za konditorsku proizvodnju u sopstvenim pogonima u Srbiji. Za ta dela propisana je i kazna od 100.000 do 150.000 dinara odgovornom licu u pravnom licu, dok je za preduzetnike propisana kazna od od 50.000 do 150.000 dinara.

 • Anna

  21.3.2023 #1 Author

  Kao što reče stručnjak- gašenje požara, jer ova vlada ne ume bolje. Oni prvo zapale požar pa ga onda gase. U zadnjih 10 godina koliko su na vlasti radili su sve što su mogli da unište poljoprivredu i poljoprivrednike. Sad se suočavaju sa posledicama svoga delovanja.

  Odgovori

 • TATJANA

  22.3.2023 #2 Author

  Našim gazdinstvu a se ne isplati ova prerada, nemaju uslova za to, a sada subvencije za uvoz. Rešiti probleme u korenu

  Odgovori

 • VOJKAN

  22.3.2023 #3 Author

  Pitanje je koliko je to sve isplativo i koliko je država na strani seljaka

  Odgovori

 • BOJANA

  23.3.2023 #4 Author

  Već godinama je teško našim poljoprivrednicima. Treba im maksimalno pomoći.

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #5 Author

  Treba maksimalno da im se pomogne

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.