Millennium Team planira novi hotel i dve stambeno-poslovne kule visoke po 155 metara

Predate primedbe u vezi sa gradnjom na mestu hotela Jugoslavija – može li se sprečiti rušenje?

NekretnineSrbija

20.5.2024 12:44 Autor: Milica Rilak 7

Predate primedbe u vezi sa gradnjom na mestu hotela Jugoslavija – može li se sprečiti rušenje? Predate primedbe u vezi sa gradnjom na mestu hotela Jugoslavija – može li se sprečiti rušenje?
Organizacija Ministarstvo prostora potvrdila je za Biznis.rs da je formalno predala tri primedbe u vezi sa Nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) bloka 11 i... Predate primedbe u vezi sa gradnjom na mestu hotela Jugoslavija – može li se sprečiti rušenje?

Organizacija Ministarstvo prostora potvrdila je za Biznis.rs da je formalno predala tri primedbe u vezi sa Nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata lokaciju na kojoj se nalazi poznati hotel Jugoslavija.

Primedbe se odnose na planirano rušenje čuvenog hotela, izgradnju visokih objekata (stambeno-poslovnih kula) bez analize posledica po mikroklimu te lokacije i ekosistem reke, kao i na predloženi način korišćenja dela zelenih površina.

Danas ističe rok za podnošenje primedbi na Nacrt PDR-a čiji je autor Bureau Cube Partners, i koji na mestu čuvenog hotela predviđa izgradnju novog kapaciteta 200 soba, kao i dve stambeno-poslovne kule sa ukupno 410 stanova.

Primedba, čije usvajanje bi najviše moglo da utiče na budući projekat, za koji je kompanija Millennium Team najavila investiciju veću od 400 miliona evra, je ona koja se odnosi na planirano rušenje objekta hotela Jugoslavija.

Rušenje „Jugoslavije“ između dva plana

U PDR-u se navodi da je „dozvoljeno uklanjanje svih postojećih objekata u okviru urbanističke zone M4“, u kojoj se nalazi i zgrada hotela Jugoslavija, dok Ministarstvo prostora u primedbi ukazuje na to da i sami autori studije u okviru PDR navode da „objekat hotela Jugoslavija pripada objektima moderne arhitekture koji su u režimu delimične urbanističke zaštite i klasifikovan je pod sistemom opštih vrednosti K2 i K6, koje podrazumevaju visok kvalitet na planu estetike, forme, funkcije i konstrukcije objekta, kao i specifičan doprinos oblasti“.

Grupa građana protestuje ispred hotela Jugoslavija /Foto: Biznis.rs

Organizacija Ministarstvo prostora ukazuje na još jedan aspekt – neusaglašenost hijerarhijski višeg plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – Grad Beograd (celine I – XIX) i PDR-a koji je na javnom uvidu.

Plan generalne regulacije definiše zgradu hotela kao vredan objekat epohe moderne u režimu delimične zaštite i prepoznaje je kao objekat od interesa u službi zaštite. Budući da je u pitanju plan višeg reda, ovaj PDR bi morao biti usklađen sa njim, te ne bi smeo da predviđa rušenje objekta hotela„, ukazuju u primedbi uz apel da se odluka o rušenju preispita i pronađe rešenje „koje će uzeti u obzir očuvanje prepoznatih kulturnih vrednosti, arhitektonskog nasleđa i zaštite životne sredine“.

Ministarstvo prostora predalo je još dve primedbe. U jednoj navode da se studijska analiza ispunjenosti kriterijuma za izgradnju visokih objekata, koja je sastavni deo elaborata za rani javni uvid, poziva na Strategiju razvoja grada Beograda do 2027. koja nije usvojena.

„Dalje, studija se ni u jednom segmentu ne bavi mogućim posledicama izgradnje visokih objekata uz obalu reke, odnosno uticaja izgradnje na mikroklimu lokacije i na ekosistem reke“, ističu u primedbi i traže da se uspostavi odgovarajuća procedura pa potom izradi i nova analiza.

Hotel Jugoslavija, ilustrativni primer/Studijska analiza, Bureau Cube partners, Beograd.rs

Poslednjom primedbom, iz Ministarstva prostora tvrde da je na renderima koji su priloženi u okviru elaborata, vidljivo da su javne zelene površine koje se nalaze neposredno uz Blok 11 koncipirane tako da je njihovo korišćenje namenjeno pre svega korisnicima sadržaja u sklopu objekta što, kako ocenjuju, vodi ka njihovoj komercijalizaciji i ograničavanju pristupa, umanjujući njihov javni karakter.

Šta ako primedbe budu usvojene?

Ako se primedbe usvoje, nacrt urbanističkog plana se vraća na doradu. To znači da se plansko rešenje usklađuje u odnosu na usvojene primedbe. Ukoliko su izmene veće, kao što bi bile u slučaju usvajanja primedbi koje smo podneli, budući da se one odnose na rušenje postojećeg objekta i izgradnju kula, izmenjen nacrt bi morao da se ponovo nađe na javnom uvidu“, objašnjava za Biznis.rs Olga Andrić iz Ministarstva prostora.

Pitali smo i da li grad kroz svoje institucije može formalno da naloži izmenu plana koji predviđa rušenje hotela Jugoslavija, a naša sagovornica odgovara da je Skupština grada ta koja usvaja sve planove.

„Svi planovi prolaze i stručnu kontrolu Komisije za planove, što je još jedno telo pri skupštini grada, pre objavljivanja na javni uvid. U tom smislu, grad ima kontrolu nad donošenjem odluka vezanih za urbanističko planiranje, pa samim tim može i da utiče na odluku o rušenju objekta„, zaključila je Andrić.

Danas je poslednji dan za predaju primedbi na PDR za prostor na kome se nalazi hotel Jugoslavija.

Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda povodom tog PDR-a održaće se 13. juna u zgradi Urbanističkog zavoda Beograda i tada, kako nalažu pravila postupka, sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku, mogu da obrazlože primedbe pred Komisijom za planove Skupštine grada Beograda.

  • PAVLE-2005

    20.5.2024 #1 Author

    Ako su rešili da ruše tu je kraj

    Odgovori

  • AJA

    20.5.2024 #3 Author

    Sigurno ce se naci kompromisno resenje.

    Odgovori

  • SUNCE

    20.5.2024 #4 Author

    U ovoj zemlji je tesko ista spreciti sem kada Kreni Promeni napravi organizaciju i blokira most.

    Odgovori

  • SUNCE

    20.5.2024 #5 Author

    I ne treba dati hotel Jugoslaviju.To je simbol grada i vazan deo nase istorije.

    Odgovori

  • Nata

    21.5.2024 #6 Author

    Šteta bi bilo da ga sruše. Nadam se da neće.

    Odgovori

  • DOBRILA

    21.5.2024 #7 Author

    Velika steta stvarno..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.