Rani javni uvid u plan traje do 9. oktobra

Predložena transformacija bloka na Voždovcu veličine 6,8 hektara

BiznisInfrastrukturaSrbija

28.9.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Predložena transformacija bloka na Voždovcu veličine 6,8 hektara Predložena transformacija bloka na Voždovcu veličine 6,8 hektara
Blok u beogradskoj opštini Voždovac između ulica Braće Jerković, Mirče Aceva, Sive stene i Zaplanjske, u kojem se uglavnom nalaze objekti porodičnog i višeporodičnog... Predložena transformacija bloka na Voždovcu veličine 6,8 hektara

Blok u beogradskoj opštini Voždovac između ulica Braće Jerković, Mirče Aceva, Sive stene i Zaplanjske, u kojem se uglavnom nalaze objekti porodičnog i višeporodičnog stanovanja, mogao bi u budućnosti da promeni svoj izgled, sudeći prema planu koji je objavljen na sajtu Grada Beograda, piše Nova ekonomija.

Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove objavio je rani javni uvid povodom izrade Plana detalje regulacije za područje između nabrojanih ulica, a na inicijativu preduzeća Bauprojekt.

Prostor koji je predmet tog plana je velikim delom izgrađen objektima za porodično (kuće) i višeporodično stanovanje (stambene zgrade) i okružen je mrežom saobraćajnica, a plan obuhvata ukupno 6,8 hektara.

Trenutno je to područje podeljeno saobraćajnicama na šest blokova, gde dominiraju objekti čija je spratnost od prizemlja do četiri sprata, dok se iz elaborata koji je dat na javni uvid može videti da je za deo postojećih blokova (uz Zaplanjsku ulicu) predloženo da postanu „mešoviti gradski centri“ odnosno kombinacija stanovanja i poslovanja, piše Nova ekonomija.

Navodi se i da će se širenjem regulacije Zaplanjske ulice stvoriti uslovi za razvoj komercijalnih i poslovnih sadržaja i višeporodičnog stanovanja.

Takođe, planirana je transformacija „stambenog tkiva“ koje se nalazi u centralnom delu prostora sa akcentom na „poboljšanje uslova stanovanja“ a Nova ekonomija ističe da se konkretno planira transformacija iz porodičnog stanovanja u višeporodično stanovanje.

Zona sa objektima za višeporodično stanovanje, odnosno zgrade, koja se nalaze većim delom uz Braće Jerkovića, će, sudeći po planu, ostati u postojećem stanju.

Za sve nove objekte, objekte koji se rekonstruišu, dograđuju ili nadograđuju, uslov za izgradnju je obezbeđivanje potrebnog broja parking mesta na pripadajućoj parceli, piše u elaboratu u koji je taj portal imao uvid.

U planu nije naznačeno da li se planira rušenje konkretnih objekata koji su obuhvaćeni ovim planom, ali se navodi da „postojeće stanje, neadekvatne strukture i namene, doprinosi lošem funkcionisanju područja“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...