do sada isplaćeno 95 odsto subvencija

Predstavnici udruženja poljoprivrednika nezadovoljni delimičnim ispunjenjem zahteva

AgrobiznisBiznisSrbija

29.9.2023 17:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Predstavnici udruženja poljoprivrednika nezadovoljni delimičnim ispunjenjem zahteva Predstavnici udruženja poljoprivrednika nezadovoljni delimičnim ispunjenjem zahteva
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se u petak u Vladi Srbije sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača sa kojima je u... Predstavnici udruženja poljoprivrednika nezadovoljni delimičnim ispunjenjem zahteva

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se u petak u Vladi Srbije sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača sa kojima je u maju potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji, kako bi zajednički razmotrili sve što je realizovano do sada.

Ona je poljoprivrednicima obrazložila na koji način su realizovane dogovorene mere i istakla da je do sada isplaćeno 95 odsto subvencija, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, prenosi Beta.

Po rečima ministarke, isplaćeni su svi uredni i kompletni zahtevi, a nisu isplaćeni samo zahtevi koji su trenutno na dopuni i oni će biti brzo rešeni.

Tanasković je rekla da su sve tačke sporazuma koje su bile planirane za ovu godinu do sada ispunjene, a to se odnosi na povećanje osnovnih podsticaja za biljnu proizvodnju (podsticaji po hektaru) sa 9.000 dinara na 18.000 dinara, premije za mleko sa 15 dinara na 19 dinara po litru mleka, podsticaja za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Počev od 1. januara 2024. godine, kako je dogovoreno, biće podignuta maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisana za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, umanjena je 50 odsto naknada za odvodnjavanje za tekuću godinu i biće ukinuta naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara 2024. godine.

Foto: Pixabay.com

Među dodatnim merama podrške poljoprivrednicima obezbeđena je i refakcija, odnosno povrat za akcize za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru koji će važiti od 2024. godine.

Na današnjem sastanku su, kako je navelo Ministarstvo, odmah uvažene neke od inicijativa poljoprivrednika, kao što je ona koja se odnosi na jasno definisanje ko su korisnici davanja po hektaru i dogovoreno je da će to biti samo poljoprivrednici koji obrađuju zemlju, a ne vlasnici zemljišta koji ga ne obrađuju.

Dogovoreno je da lista malih skladištara, koju će odobriti Republičke direkcija za robne rezerve, bude proširena, na način da za obezbeđenje daju menicu, zalogu u robi ili hipoteku.

Poljoprivrednici su podneli inicijativu za uvođenje zakona o robnoj berzi pa će biti formirana radna grupu koja će od ponedeljka, 2. oktobra, početi rad kako bi dala svoje predloge do kraja godine.

Dogovoreno je i da, nakon ukidanja prelevmana na mleko i mlečne proizvode 31. oktobra ove godine, sve mlekare i svi trgovci koji trguju mlekom i mlečnim proizvodima podnose zahtev za uvoz mlečnih proizvoda i dobijaju dozvole koje će važiti tri meseca.

Narednih dana odluka o daljim koracima

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji su danas razgovarali sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković nezadovoljni su delimičnim ispunjenjem zahteva iz sporazuma koji je potpisan u maju, nakon blokada saobraćajnica i narednih dana doneće zajedničku odluku o daljim koracima, rekao je danas potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Stig, Milan Marković.

On je, posle posle sastanka, rekao da zahtev za povećanjem subvencija po hektaru na 300 evra nije ispunjen i da je Tanasković rekla da će minimalna subvencija po hektaru naredne godine biti minimum 18.000 dinara, a da bi uz određene uslove mogla biti povećana, što nije izvesno.

Kukuruz
Foto: Pexels.com

„Jedan od osnovnih zahteva, da se uredi tržište ratarskih proizvoda kako bi cene bile realne, nije ispunjen. Tanasković je rekla da će se tek pripremati predlog zakona, a mi treba da živimo do tada. Ona je rekla da država ne može da utiče na cene ratarskih proizvoda i odbacila odgovornost za krivicu što je dva meseca bio zabranjen izvoz, pa su izgubljeni kupci, a niske cene je pravdala stanjem u Evropi“, rekao je Marković.

Dodao je da je Tanasković rekla da je država bila našla kupce za kukuruz, ali da nema barži za izvoz.

Marković je rekao da je stanje u poljoprivredi katastrofalno i da ove godine poljoprivrednici ne mogu da pokriju troškove proizvodnje, skoro ni jednog ratarskog proizvoda.

Skladištari, kako je rekao, uslovljavaju proizvođače kukuruza da ga prodaju po 16 dinara po kilogramu jer, navodno nemaju mesta za lagerovanje kako bi se sačekao rast cene.

Marković je rekao da je zahtev u maju bio da se za poljoprivrednike obezbedi dizel bez akcize, a da država sada nudi umanjenje tog poreza za 50 dinara tako što bi se na pumpama platio pun iznos cene, a nakon 30 dana vratio taj iznos za akcizu.

 • SHALIMAR

  29.9.2023 #1 Author

  Ako je jedna od pet stavki ispunjena,opravdano su nezadovoljni.

  Odgovori

  • LAV

   1.10.2023 #2 Author

   Pa vrlo verovatno je tako.

   Odgovori

 • jevtić

  29.9.2023 #3 Author

  Nikada se zahtevi nisu u potpunosti ispunili

  Odgovori

 • Grocka

  30.9.2023 #4 Author

  Kad su im pa ispunili sve zahteve…

  Odgovori

 • BAĆA

  30.9.2023 #5 Author

  Pa treba da im ispune sve te zahteve

  Odgovori

 • MAJA

  1.10.2023 #6 Author

  Bas bih se iznenadila da su sve ispunili

  Odgovori

 • mile

  1.10.2023 #7 Author

  Ispuniti zahteve….

  Odgovori

 • DUCA

  1.10.2023 #8 Author

  Ako su im obećali treba da im ispune sve zahteve.

  Odgovori

 • GAGA

  1.10.2023 #9 Author

  Nisu oni zahteve ni ispunili nikad

  Odgovori

 • Boba321

  1.10.2023 #10 Author

  znaci opet ce biti strajk

  Odgovori

 • SUNCICA

  1.10.2023 #11 Author

  opravdano su nezadovoljni

  Odgovori

 • VALERIJA

  1.10.2023 #12 Author

  Istina, zaslužili su mnogo više.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...