traže povećanje agrarnog budžeta za deset odsto u 2024.

Udruženja poljoprivrednika nastavljaju protest do ispunjenja zahteva

AgrobiznisSrbija

14.11.2023 11:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Udruženja poljoprivrednika nastavljaju protest do ispunjenja zahteva Udruženja poljoprivrednika nastavljaju protest do ispunjenja zahteva
Udruženja poljoprivrednika Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost saopštili su u utorak da podržavaju protest do ispunjenja zahteva da se agrarni budžet poveća... Udruženja poljoprivrednika nastavljaju protest do ispunjenja zahteva

Udruženja poljoprivrednika Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost saopštili su u utorak da podržavaju protest do ispunjenja zahteva da se agrarni budžet poveća za 2024. godinu na deset odsto i isplati poljoprivrednicima 400 evra po hektaru.

„Mi smo u otvorenom pismu, 9. oktobra, u vreme usvajanja budžeta Srbije tražili da se agrarni budžet poveća na deset odsto kako bi se moglo isplatiti po 400 evra po hektaru svim poljoprivrednicima“, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Dodaje se da je Vlada Srbije kriva što je u uslovima tržišne ekonomije bio zabranjen izvoz žitarica i uljarica.
Ističe se da poljoprivrednici zbog toga ne mogu da obnove proizvodnju „jer su zaduženi do guše, a nove kredite ne mogu da podignu“.

Ta udruženja su navela da traže zabranu uvoza ukrajinskih žitarica i uljarica, kao u Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

„Podržavamo zahtev za podizanjem subvencija na 35.000 dinara po hektaru, iako smatramo da samo 400 evra po hektaru može da nas spase, kao što je u našem okruženju u državama, članicama EU“, naveli su ti poljoprivrednici.

Dodaje se da sve zemlje u okruženju imaju jeftiniji dizel, pa i u Srbiji treba ukinuti akcizu i porez na dodatu vrednost za poljoprivrednike.

Zahtev tih udruženja je i da Vlada Srbije i uljare doplate suncokret na akontnu cenu od 37 do 40 dinara po kilogramu, još 20 dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...