Tema ovogodišnjeg festivala je "Zajednica"

Preduzetnice iz Latinske Amerike na festivalu „Dorćol Latinée“

KulturaLifestyleManifestacijeSrbija

25.9.2023 18:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Preduzetnice iz Latinske Amerike na festivalu „Dorćol Latinée“ Preduzetnice iz Latinske Amerike na festivalu „Dorćol Latinée“
Festival latinoameričke kulture „Dorćol Latinée“ u organizaciji „Instituto de barrio“ udruženja Daljinomer biće održan u prostoru Dorćol Platz od 29. septembra do 1. oktobra,... Preduzetnice iz Latinske Amerike na festivalu „Dorćol Latinée“

Festival latinoameričke kulture „Dorćol Latinée“ u organizaciji „Instituto de barrio“ udruženja Daljinomer biće održan u prostoru Dorćol Platz od 29. septembra do 1. oktobra, a cilj je promovisanje latinoameričkе kulture u Srbiji.

Festival „Dorćol Latinée” biće održan kao deo „All Girls Street Art Festivalа“ koji ima za cilj da predstavi žensko preduzetništvo, saradnju, solidarnost i kreativnost unutar sveta ulične umetnosti. U skladu sa ovim ciljevima, festival „Dorćol Latinée” će predstaviti preduzetnice iz Latinske Amerike.

U Srbiji boravi veliki broj ljudi sa prostora Latinske Amerike, koji žive, rade i predstavljaju svoju kulturu, ali su za širu javnost retko vidljivi. Ova, po mnogo čemu, specifična kultura koju prvenstveno odlikuje španski jezik, način života, kuhinja i ples zanimljiva je i iz lokalnog ugla zbog više sličnosti nego razlika.

Tema ovogodišnjeg festivala -„Zajednica“ – zagovara ideju da street art treba da bude više od estetike. Trebalo bi, kako ističu organizatori, da bude sredstvo za društveno razmišljanje i transformaciju. Globalni izazovi, kao što su klimatske promene, pandemije i ekonomska nestabilnost, zahtevaju kolektivne napore da bi se efikasno rešavali.

Pažnja organizatora ovog puta posvećena je latinoameričkoj kuhinji. Posetioci festivala imaće priliku da probaju autentičnu meksičku, argentinsku i venecuelansku hranu.

Argentina, zemlja gaučosa i vina, biće predstavljena tradicionalnom salsom čimičuri (Chimichurri) i
tradicionalnim punjenim pecivom – empenada.

Meksička kuhinja, koja je zaštićena kao nematerijalna kulturna baština čovečanstva, biće predstavljena kroz tradicionalni tacos carnitas i salsa roja, kroz koju će posetioce provesti preduzetnica i kuvarica Norma H. Romero iz Meksiko Sitija.

Venecuelansku kuhinju će predstaviti poznata venecuelanska glumica Mišel Taurel (Michelle Taurel) koja živi i radi u Beogradu. Posetioci Festivala latinoameričke kulture uživaće u tradicionalnom venecuelanskom zalogaju, arepa.

Prijatelji ovogodišnjeg Festivala latinoameričke kultiure su tekila Mexicat, meksički restoran La Chona, prodavnica meksičkih proizvoda Centli, a medijski sponzor festivala je portal o turizmu i putovanjima u Srbiji Daljine.rs.

  • LJUBOMIR

    28.9.2023 #1 Author

    Takvi festivali su potrebni svuda

    Odgovori

  • DASHA

    2.10.2023 #2 Author

    Fenomenalno!!

    Odgovori

  • Sindi

    5.10.2023 #3 Author

    Čast mi je bila učestvovati na ovakom skupu! Svaka čast organizaciji

    Odgovori

  • AJA

    8.10.2023 #4 Author

    Treba organizovati sto vise ovakvih festivala

    Odgovori

  • BIJUTI27

    4.12.2023 #5 Author

    Divna manifestacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...