Minimalna potrošačka korpa ostaje nedostižna za radnike sa najnižim zaradama

Pregovori o minimalnoj ceni rada tapkaju u mestu

PoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusu

19.8.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 14

Pregovori o minimalnoj ceni rada tapkaju u mestu Pregovori o minimalnoj ceni rada tapkaju u mestu
Pregovori o minimalnoj ceni rada počeli su u ponedeljak, a drugi sastanak zakazan je za danas. Iako su se za pregovaračkim stolom našli predstavnici... Pregovori o minimalnoj ceni rada tapkaju u mestu

Pregovori o minimalnoj ceni rada počeli su u ponedeljak, a drugi sastanak zakazan je za danas. Iako su se za pregovaračkim stolom našli predstavnici države, poslodavaca i dva reprezentativna sindikata, čini se da se dogovori o povećanju minimalne cene rada za narednu godinu nisu pomerili s mrtve tačke jer su svi ostali na svojim prvobitnim startnim pozicijama.

Kako je za Biznis.rs potvrdio sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović na prvom sastanku predstavnici države ostali su pri svom stavu da minimalac za sledeću godinu ne treba da prelazi 40.000 dinara, poslodavci su saglasni da do povećanja treba da dođe, ali traže smanjenje nameta, dok sindikati zahtevaju da minimalna cena rada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom.

“Na prvom sastanku svako od nas je izašao sa svojom računicom koliko bi trebalo da iznosi minimalna zarada. Mi iz sindikata smatramo da najzad treba da bude ispunjeno ono što je pre tri godine obećano od strane vlade – da se izjednači minimalna zarada sa minimalnom potrošačkom korpom. Sada imamo podatke o potrošačkoj korpi iz aprila i ona je negde oko 43.000 dinara, zato smatramo da od septembra pa do kraja ove godine minimalna zarada treba da bude 43.000 dinara i da treba da se usklađuje dva puta godišnje, a da o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu razgovaramo kada za to dođe vreme ili da utvrdimo novu, koja bi bila viša od ovog iznosa”, ističe naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva/Zoran Mihajlović

Prema njegovim rečima, država, prelazeći preko toga šta su stvarne potrebe jedne tročlane porodice, stoji pri stanovištu da minimalac za narednu godinu treba da bude 40.000, što bi predstavljalo povećanje od 14 odsto.

“Naravno, poslodavci imaju neku svoju politiku. U svemu ovome oni znaju kolika će biti minimalna cena rada i onda idu na nešto ispod toga, ali traže da se njima učini ustupak, da im budu umanjeni porezi i doprinosi, odnosno da neoporezivi deo koji ide na platu bude podignut naviše kako bi oni bili rasterećeniji i kako bi mogli da posluju”, podvlači Mihajlović.

Sindikati se, kako kaže, sa tim ne slažu jer će umanjenjem poreza i doprinosa svi imati i manje penzije, a manje će se odbijati za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

“Svaki put kada pregovaramo država izađe u susret poslodavcima, ali na štetu zaposlenih. Reč je o nekih 350.000 ljudi koji primaju minimlac, a to ne treba da bude pravilo, već izuzetak. Takođe, postoji praksa zahvaljujući kojoj je blizu dva miliona radnika uskraćeno za iznose za poreze i doprinose. Tako da u celoj priči, čini mi se, najviše profitiraju poslodavci iako se čini da su oni najviše u ovom trenutku opterećeni i oštećeni”, smatra Mihajlović.

Minimalna potrošačka korpa do kraja godine drastično će poskupeti

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović ističe da su na prvom sastanku svi ostali na svojim pozicijama i da od predstavnika Ministarstva finansija nisu ni očekivali ništa drugo osim onoga što je već dato kao predlog i što će nažalost na kraju biti i usvojeno.

Komentarišući nastavak pregovora, on kaže da oni idu dalje, ali da je to zapravo “fingiranje pregovora i socijalnog dijaloga” i da je sve obesmišljeno jer će na kraju poslednju reč dati vlada, kao i uvek.

“A tek očekujemo poskupljenja struje i nekih namirnica. Znači sve ono što ide u potrošačku korpu će sigurno do kraja godine poskupeti tako da mislim da će minimalna potrošačka korpa otići drastično gore, pa umesto da se svake godine sve više približavamo minimalnoj potrošačkoj korpi sa minimalnom zaradom mi se sve više i više udaljavamo od nje”, zaključuje naš sagovornik.

  • TATJANA

    19.8.2022 #1 Author

    Pratiti i uskladiti sa troskovima

    Odgovori

  • ZVE84

    19.8.2022 #2 Author

    Tapkaće još dugo. Dok Srbija ne smanji svoje zahteve od privrednika

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.8.2022 #3 Author

    To je kod nas nemoguca misija…

    Odgovori

    • MIŠKOVIĆ

      19.8.2022 #4 Author

      Minimalac treba da bude 700 eu. Kako je obećao tata za prosečnu zaradu

      Odgovori

  • kaćica

    19.8.2022 #5 Author

    Gde je taj prosek plate od 500 evra?

    Odgovori

  • SRDJAN

    20.8.2022 #6 Author

    Muke zive kad treba minimalac da se poveca.

    Odgovori

  • DIXI

    20.8.2022 #7 Author

    Gde je taj prosek plate od 500 evra?

    Odgovori

  • DIXI

    20.8.2022 #8 Author

    To je kod nas nemoguca misija…

    Odgovori

  • DIXI

    20.8.2022 #9 Author

    plata sve nize a cena rastu

    Odgovori

  • DIXI

    20.8.2022 #10 Author

    samo ne znam kad ce minimalac da se poveca

    Odgovori

  • DIXI

    20.8.2022 #11 Author

    Pratiti i uskladiti sa troskovima

    Odgovori

  • Dea

    20.8.2022 #12 Author

    Plata ode za tri dana

    Odgovori

  • VERA

    21.8.2022 #13 Author

    Nece drzava da smanji porez a nece ni da poveca zaradu.

    Odgovori

  • Milisavka

    21.8.2022 #14 Author

    Tapkamo mi u mestu za mnoge stvari

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...