Odlazak bivšeg finskog predsednika i posrednika u pregovorima o KiM

Preminuo Marti Ahtisari

EUSrbija

16.10.2023 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Preminuo Marti Ahtisari Preminuo Marti Ahtisari
Nekadašnji predsednik Finske, bivši posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova i Metohije i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari preminuo je... Preminuo Marti Ahtisari

Nekadašnji predsednik Finske, bivši posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova i Metohije i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari preminuo je u ponedeljak u 87. godini, preneli su finski mediji.

Ahtisari je 1994. godine izabran za desetog predsednika Finske. Po završetku predsedničkog mandata bio je međunarodni posrednik, a pored ostalog i posrednik UN u pregovorima o statusu Kosova i Metohije, prenosi RTS. Nobelova nagrada za mir dodeljena mu je 2008. godine.

Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan imenovao ga je za specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije. Predlog njegovog plana iz februara 2007. godine je odbačen u Beogradu i u Savetu bezbednosti UN, ali su godinu dana kasnije privremene institucije u Prištini jednostrano proglasile nezavisnost Kosova.

Tokom NATO bombardovanja, u maju 1999. godine Ahtisari se ponudio da bude neutralni posrednik u okončanju rata u SR Jugoslaviji. Posredovao je između ruskog predstavnika Viktora Černomirdina i američkog predstavnika Stroba Talbota. Nakon posrdovanja u razgovorima sa tadašnjim predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem prekinuto je bombardovanje i potpisan je Kumanovski sporazum.

Pre nego što je postao predsednik Finske bio je karijerni diplomata. Kao ambasador Finske službovao je u Tanzaniji, Mozambiku, Zambiji i Somaliji. U Namibiji je bio specijalni predstavnik UN od 1978. do ranih devedesetih.

  • ELLA

    17.10.2023 #1 Author

    Ode jos jedan krojac nasih sudbina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...