kanadska kompanija istražuje zlato kod Žagubice

Prerano za zaključak da je otvaranje rudnika na lokalitetu „Čoka Rakita“ moguće

BiznisFirme u fokusuSrbija

3.2.2023 17:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Prerano za zaključak da je otvaranje rudnika na lokalitetu „Čoka Rakita“ moguće Prerano za zaključak da je otvaranje rudnika na lokalitetu „Čoka Rakita“ moguće
Kanadska rudarska kompanija, koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice, Dundee Precious Metals (DPM) ocenila je da mnogo toga još treba da se uradi pre... Prerano za zaključak da je otvaranje rudnika na lokalitetu „Čoka Rakita“ moguće

Kanadska rudarska kompanija, koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice, Dundee Precious Metals (DPM) ocenila je da mnogo toga još treba da se uradi pre nego što se utvrdi da li je otvaranje rudnika na lokalitetu „Čoka Rakita“ moguće i u kom vremenskom okviru.

Dodaje se da su rezultati do kojih su došli tokom dosadašnjeg istraživanja, ohrabrujući, prenela je Beta pozivajući se na Insider.

DPM je u Srbiji od 2004. godine, a osim u Žagubici, zlato i prateće metale istražuje i u opštinama Kuršumlija, Medveđa, Gornji Milanovac, Brus, Petrovac na Mlavi, Kučevo i Bor.

Kompanija je navela da trenutno poseduju odobrenja za rad na 10 istražnih prostora, ali i da će tokom ove godine svoje istražne aktivnosti u Srbiji usmeriti na lokalitet „Čoka Rakita“, koji je dao odlične preliminarne rezultate.

Međutim, dodaju, da je uprkos ohrabrujućim rezultatima preliminarnih istraživanja kod Žagubice, još prerano za zaključak da li je otvaranje rudnika moguće.  

„Otvaranje rudnika je složen i dugotrajan proces koji traje godinama, tokom kojih kompanija treba da preduzme niz koraka pre nego što potvrdi konačne nalaze i donese odluku da li će biti rudnika ili ne. Tokom celog procesa, DPM vodi računa da blagovremeno informiše sve zainteresovane strane i javnost u Srbiji i svetu o nalazima i svim važnim koracima procesa, poslujući u skladu sa srpskim i kanadskim zakonima i najboljom međunarodnom praksom“, navela je DPM.

Ističe se da bi otvaranje rudnika imalo višestruke koristi za Srbiju i lokalnu zajednicu jer bi, tvrde, taj projekat doprineo razvoju regiona Žagubice.

„U Srbiji, kao što je slučaj i u mnogim drugim državama u svetu, mineralna bogatstva pripadaju državi, a privatnim kompanijama je dozvoljeno da dobiju dozvole za eksploataciju i da eksploatišu rudu. Država, sa druge strane, ima ekonomske koristi kroz rudnu rentu, javne prihode, uvećanu privrednu aktivnost i radna mesta“, navela je ta kompanija.

Srbija je pre više od dve decenije promenila zakon i dozvolila privatnim kompanijama geološka istraživanja, a DPM je naveo da u potpunosti posluje u skladu sa licencama i dozvolama Vlade Srbije.

„Takođe, kao kanadska kompanija, DPM ima zakonsku obavezu da poštuje kanadske standarde na međunarodnom nivou koji su među najvišim u svetu u svim aspektima, uključujući i zaštitu životne sredine“, istakao je DPM.

 • Jovana24

  3.2.2023 #1 Author

  Mogu da traze sve te rude ali u svojoj drzavi.

  Odgovori

 • VERA

  4.2.2023 #2 Author

  Što naši neistražuju ako ima zlata?

  Odgovori

 • TATJANA

  5.2.2023 #3 Author

  Ova istraživanja su jako skupa, zato mi ne možemo da ih radimo

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.2.2023 #4 Author

  Bez saradnje sa stranim firmama ne mozemo nista da uradimo…

  Odgovori

 • Coka13

  8.2.2023 #5 Author

  Ništa mi bez stranaca ne možemo. Tužno.

  Odgovori

 • MALENA

  8.2.2023 #6 Author

  Svakako je ovo i za nas dobro.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...