najavljuju sve oblike protesta ukoliko kompanija ne prihvati njihov predlog

Sindikati Zijina: Prvi uslov za pregovore o kolektivnom ugovoru povlačenje pravilnika o radu

BiznisFirme u fokusuSrbija

31.1.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sindikati Zijina: Prvi uslov za pregovore o kolektivnom ugovoru povlačenje pravilnika o radu Sindikati Zijina: Prvi uslov za pregovore o kolektivnom ugovoru povlačenje pravilnika o radu
Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković izjavio je u utorak da je osnovni zahtev radnika za pregovore o kolektivnom ugovoru u kompaniji Zijin... Sindikati Zijina: Prvi uslov za pregovore o kolektivnom ugovoru povlačenje pravilnika o radu

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković izjavio je u utorak da je osnovni zahtev radnika za pregovore o kolektivnom ugovoru u kompaniji Zijin Copper Serbia, koja upravlja rudnicima u Boru i Majdanpeku, da se do 3. februara povuče pravilnik o radu koji je kompanija samoinicijativno sačinila.

„Dogovoreno je da predstavnici Zijina konsultuju vlasnike kompanije da li pristaje na odlaganje pravilnika koji je samoinicijativno donela i koji smanjuje prava zaposlenih da bi mogli da počnu pregovori o kolektivnom ugovoru“, rekao je Marković za Betu, posle višesatnih pregovora predstavnika reperzentativnih sindikata, poslovodstva kompanije i ministarstava rudarstva, rada i privrede.

Dodao je da u slučaju da vlasnici odbiju predlog da se pravilnik povuče da će uslediti svi oblici protesta, od štrajka do blokada.

Marković je rekao da je u pravilniku koji je bio na snazi pre nego što je menadžment te kompanije doneo novi, bilo previđeno da se zarade usklađuju sa rastom minimalne zarade.

„Kompanija je ukinula taj pravilnik i novim predvidela da se zarada svim radnicima linearno poveća za 5.000 dinara. Uz to, rukovodstvo kompanije je planiralo i da ukine administrativnu zabranu za kupovinu robe na kredit i smanji godišnji odmor“, rekao je Marković i istakao da je to „čista demonstracija sile“.

On je rekao da je prosečna plata u kompaniji 105.000 do 110.000 dinara, ali da taj prosek podižu visoke zarade menadžmenta.

Kako je dodao, radnik koji radi u rudniku u četiri smene sa noćnim radom i beneficiranim stažom ima zaradu oko 105.000 dinara, a oni koji rade na flotaciji ili na drugim pomoćnim mestima 60.000 do 70.000 dinara, što, po njegovim rečima, „nije visoka plata“ za te uslove rada.

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, 19210 Bor , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.075.359.540,28 (2021)
Broj zaposlenih:
5.724 (2021)
  • Jovana24

    31.1.2023 #1 Author

    Ma bas velika plata za takav rad, sramota.. Nije im dosta naseg zlata…A zar nije nova vest 800 evra prosecna plata? Ha ha.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.1.2023 #2 Author

    I treba da protestuju,sramota da se tako ophode prema radnicima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...