za ključna radna mesta oko 30.000 dinara manje

Sindikati kompanije Zijin Copper Serbia u Boru protiv umanjenja zarada

Srbija

17.12.2022 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Sindikati kompanije Zijin Copper Serbia u Boru protiv umanjenja zarada Sindikati kompanije Zijin Copper Serbia u Boru protiv umanjenja zarada
Sindikalne organizacije kompanije Zijin Copper Serbia u Boru zatražile su u subotu od vlade i resornih ministarstava privrede, energetike i rada da hitno reaguju... Sindikati kompanije Zijin Copper Serbia u Boru protiv umanjenja zarada

Sindikalne organizacije kompanije Zijin Copper Serbia u Boru zatražile su u subotu od vlade i resornih ministarstava privrede, energetike i rada da hitno reaguju zbog novog pravilnika o radu kojim se umanjuju zarade za ključna radna mesta za oko 30.000 dinara.

Sindikati borske kompanije koja je u vlasništvu kineske kompanije zahtevaju da iz vlade što pre zakažu sastanak s poslodavcem kako bi se stavio van snage novi Pravilnik o radu donet 15. decembra, prenosi portal Nezavisnost.org.

Takođe, zahtevaju i nastavak jednostrano prekinutih pregovora o zaključenju kolektivnog ugovora u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.

Sindikati napominju da bi se ispunjenjem ova dva zahteva izbeglo održavanje velikog protesta nezadovoljnih radnika i sindikata.

U pismu vladi sindikati ukazuju da je „poslodavac prekinuo pregovore za zaključivanje Kolektivnog ugovora“ čime, kako navode, kineski poslodavac nije ispoštovao zahtev ministarstva privrede da predstavi simulacije obračuna zarada po svom predlogu.

Iz „Nezavisnosti“ upozoravaju da je tim novim pravilnikom poslodavac izbegao da cene rada uskladi sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, 19210 Bor , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.075.359.540,28 (2021)
Broj zaposlenih:
5.724 (2021)

Predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Časlav Gavrić, koji je prisustvovao neuspelim pregovorima, upozorio je da je poslodavac „neosnovano i nezakonito prekinuo pregovore i doneo novi pravilnik kojim je praktično umanjio nivo prava zaposlenih uređen prethodnim pravilnikom“.

 • Maria

  17.12.2022 #1 Author

  Podrška sindikatu.

  Odgovori

 • MADMAX

  18.12.2022 #2 Author

  Kinezi izvlače iz naših rudnika ogromnu količinu zlata i odvoze u Kinu.

  Odgovori

 • Milovan94

  18.12.2022 #3 Author

  Treba izdražati u toj borbi, nije lako u današnje vreme.

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.12.2022 #4 Author

  Neosnovano i nezakonito menjati uslove,stvarno stramota…

  Odgovori

 • VERA

  18.12.2022 #5 Author

  Ko vodi ovo preduze i za cije interese ako glasaju za smanjenje iovako malih plata?

  Odgovori

 • LEKI

  25.12.2022 #6 Author

  Ovo je stvarno strasno i nekorektno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...