pozitivno poslovanje informacionog sektora, dok je poljoprivreda u velikim problemima

Prihodi privrede za godinu dana porasli 9,7 a rashodi 8,3 odsto

PoslovanjeSrbija

5.6.2023 14:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prihodi privrede za godinu dana porasli 9,7 a rashodi 8,3 odsto Prihodi privrede za godinu dana porasli 9,7 a rashodi 8,3 odsto
Republički zavod za statistiku objavio je danas izveštaj poslovanja domaće privrede za prvo tromesečje 2023. godine. Ukupno gledano, rasli su i prihodi i rashodi... Prihodi privrede za godinu dana porasli 9,7 a rashodi 8,3 odsto

Republički zavod za statistiku objavio je danas izveštaj poslovanja domaće privrede za prvo tromesečje 2023. godine. Ukupno gledano, rasli su i prihodi i rashodi na nivou cele privrede, kako na međugodišnjem nivou, tako i u odnosu na prethodni kvartal.

“Poslovni prihodi u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji u Republici Srbiji u prvom kvartalu 2023. godine bili su veći za 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su rashodi na nivou čitave privrede porasli 8,3 odsto”, saopštio je RZS.

Relativno visok rast u oba smera može se donekle objasniti i efektima inflacije, a RZS je posebno izdvojio poslovanje informaciono-komunikacionog sektora, čiji poslovni prihodi su bili veći za 13,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a rashodi 10 odsto.

U oba slučaja, rast prihoda bio je veći što je svakako pozitivan znak.

Međutim, gledano u odnosu na poslednji kvartal 2022. godine, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo zabeležili su dramatičan pad prihoda od 47,3 odsto, dok rashodi u toj oblasti nisu pali istim tempom (38,8 odsto).

Domaća poljoprivreda ostvarila je 12,3 odsto niže prihode na godišnjem nivou.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...