Spoljnotrgovinska razmena Srbije i SAD u prvih osam meseci veća za čak 45,6 odsto

Privreda Zapadnog Balkana privlačna za Sjedinjene Američke Države

Srbija

3.11.2022 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Privreda Zapadnog Balkana privlačna za Sjedinjene Američke Države Privreda Zapadnog Balkana privlačna za Sjedinjene Američke Države
Unapređenje ekonomskih odnosa sa SAD bila je tema regionalne konferencije koja je održana u Beogradu. Predstavnici privrednih komora Zapadnog Balkana predstavljaju zajednički potencijal regiona... Privreda Zapadnog Balkana privlačna za Sjedinjene Američke Države

Unapređenje ekonomskih odnosa sa SAD bila je tema regionalne konferencije koja je održana u Beogradu. Predstavnici privrednih komora Zapadnog Balkana predstavljaju zajednički potencijal regiona sa fokusom na informaciono komunikacione tehnologije, energetiku i čistu tehnologiju. To je prva ovakva poseta američkih privrednika posle dve decenije.

Privredna komora ovaj put nije bila samo kuća srpske privrede već privrede regiona jer su se na konferenciji pored predstavnika 27 američkih kompanija i srpskih privrednika, okupili i gosti iz okruženja. U brojevima više od 180 kompanija Zapadnog Balkana, izveštava RTS.

„Američke kompanije su dosta investirale u IT sektor i to je poslalo jasnu poruku i drugim kompanijama iz celog sveta da Srbija i ovaj region dakle, jesu potencijal, kada je u pitanju znanje, kada su u pitanju inovacije i kada je u pitanju kreativnost i to je veliki znak za nas,“ rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

„Veoma je važno da radimo zajedno. Bitno je da rešimo problem energetske bezbednosti i diverzifikacije izvora snabdevanja a potrebno nam je i bezbedno okruženje za poslovanje,“ istakao je Dejvid de Falko (David De Falco), zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju.

Gosti iz Amerike veruju da napredak saradnje u domenu novih tehnologija ide ruku pod ruku sa deljenjem zajedničkih vrednosti demokratije i slobodnog tržišta.

„Kompanije vide Srbiju i Zapadni Balkan kao tržište mogućnosti ali usaglašavanje stavova sa politikom Evropske unije je svakako tema“, istakao je otpravnik poslova ambasade SAD Džon Ginkel (John Ginkel).

Kako se i očekivalo, broj od 260 sastanaka koliko je unapred bilo zakazano, brzo je premašen.

„Ranije su ovi glavni zastupnici bili u Beču, onda malo-po malo prebacili su se, šta ja znam neki u Bugarsku, neki u Rumuniju, e sada Beograd je centar za neke ove velike firme i to je dobro“, kaže Aneta Antova Peševa iz Masita.

Đorđe Vukotić iz Joberty rekao je da njima kao startapu koji planira globalno i regionalno širenje naravno da je jedno od najvećih tržišta, kao što je Amerika, jeste neki glavni cilj.

„Koristeći slike sa satelita, aviona, dronova, mapiramo prirodne resurse, radimo ekološko praćenje šuma i inspekciju kritične infrastrukture“, istakao je Luis Robles iz AerialZeusa.

U sektoru usluga, Amerika je naš najznačajniji partner.

„Američka privredna komora u potpunosti podržava i radi na promociji inicijative Otvorenog Balkana i mi ćemo nastaviti zajedno sa našim kolegama iz Američkih privrednih komora iz regiona da radimo na unapređenju inicijative,“ rekao je Stefan Lazarević iz Američke privredne komore u Srbiji.

U prvih osam meseci ove godine, spoljnotrgovinska razmena Srbije i Sjedinjenih Američkih Država je povećana za čak 45,6 odsto na 854,6 miliona dolara dok je naš izvoz veći za 28,2 procenta.

  • VERA

    4.11.2022 #1 Author

    Naša hrana je za njih pojam.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...