ipak nema dogovora oko otkupne cene?

Proizvođači malina: Nije istina da je postignut dogovor sa otkupljivačima oko cene malina

AgrobiznisBiznisSrbija

31.5.2024 18:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Proizvođači malina: Nije istina da je postignut dogovor sa otkupljivačima oko cene malina Proizvođači malina: Nije istina da je postignut dogovor sa otkupljivačima oko cene malina
Predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije  Dobrivoje Radović rekao je danas da je netačna informacija Ministarstva poljoprivrede da je postignut dogovor da početna otkupna cena... Proizvođači malina: Nije istina da je postignut dogovor sa otkupljivačima oko cene malina

Predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije  Dobrivoje Radović rekao je danas da je netačna informacija Ministarstva poljoprivrede da je postignut dogovor da početna otkupna cena tog voća bude 250 dinara za kilogram.

On je, posle sastanka proizvođača malina i otkupljivača, vlasnika hladnjača i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića u Vladi Srbije, rekao za Betu da je netačna informacija koju je saopštilo to ministarstvo.

„Nije tačno da je dogovorena cena od 250 dinara. Tu cenu su samo predložili vlasnici dve od dvadesetak hladnjača, a vlasnik firme Sirogojno je, čak rekao da jedna strana firma maline otkupljuje u okolini Šapca i Valjeva po 190 dinara za kilogram“, rekao je Radović.

Dodao je da cenu od 250 dinara niko od proizvođača nije prihvatio, a da je hladnjača Stanić samo predložila da se deli dobit u odnosu 60:40 odsto.

On je rekao da je Asocijacija proizvođača malina, u okviru koje je više udruženja, tražila početnu otkupnu cenu od 400 dinara za kilogram, a Udruženje Vilamet 350 dinara po kilogramu.

Radović je rekao da je tačno samo da se ministarstvo zalagalo za dogovor, ali je netačno da je dogovor usaglašen.

Istakao je da nevreme svaki dan smanjuje rod maline i da će se proizvođači tog voća naredne nedelje dogovoriti koje će mere preduzeti.

Ministarstvo poljoprivrede je u saopštenju, posle sastanka, navelo da je  „usaglašeno da početna, otkupna cena maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača“.

U tom saopštenju se navodi i da će biti potpisan sporazum.

  • SHALIMAR

    31.5.2024 #1 Author

    Cenu od 250 dinara nece malinari prihvatiti sigurno…

    Odgovori

  • LENA

    31.5.2024 #2 Author

    Neslaganja između proizvođača i otkupljivača ukazuju na ozbiljne izazove u ovoj industriji, posebno u svetlu smanjenog roda usled nevremena.

    Odgovori

  • wolf30

    31.5.2024 #3 Author

    Onda lepo tužite RTS za netačne informacije, dovođenje u zabludu, duševnu bol, materijalnu štetu. Mi građani stvarno nemamo pojma o malinama, branju, otkupu, mešetarijama, kartelima, samo imamo cenu preko 500 dinara za 400grama u Tempu, a ne kilogram.

    Odgovori

    • JANA

      1.6.2024 #4 Author

      Ma naravno, konačno relevantne informacije, zato televiju ni ne gledam

      Odgovori

    • PIKSI

      2.6.2024 #5 Author

      Slazem se

      Odgovori

  • Inquiete

    1.6.2024 #6 Author

    Nije im uopšte lako…

    Odgovori

  • AJA

    1.6.2024 #8 Author

    Po mom misljenju mora se naci kompromisno resenje sa malinarima.

    Odgovori

  • REA

    2.6.2024 #9 Author

    Da li je moguce da svake godine gledamo isti film?

    Odgovori

  • FILIP07

    2.6.2024 #10 Author

    Malina najjaca

    Odgovori

  • ZELJKA

    2.6.2024 #11 Author

    Odlicno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.