Zaključci prve međunarodne konferencije o savremenom upravljanju u finansijskom poslovanju CFMC|2022.

Promena je odgovor na aktuelnu ekonomsku krizu

EUPoslovanjePreduzetnikSrbijaSvet

12.12.2022 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Promena je odgovor na aktuelnu ekonomsku krizu Promena je odgovor na aktuelnu ekonomsku krizu
Fakultet organizacionih nauka, Ekonomski i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu su u protekla četiri dana bili domaćini prve međunarodne konferencije o savremenom upravljanju u... Promena je odgovor na aktuelnu ekonomsku krizu

Fakultet organizacionih nauka, Ekonomski i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu su u protekla četiri dana bili domaćini prve međunarodne konferencije o savremenom upravljanju u finansijskom poslovanju, sa više od 150 učesnika iz 20 zemalja, tokom koje je prezentovano 50 stručnih i naučnih radova. Ključna tema konferencije, koja će se ubuduće svake druge godine održavati u Beogradu, bila je promena odnosno transformacija kao neophodni odgovor na aktuelnu ekonomsku krizu.

To se, kako su saopštili organizatori, u velikoj meri odnosi na promene koje su nove tehnologije donele finansijskoj industriji – sa jedne strane su doprinele unapređenju i ubrzanju poslovanja, a sa druge postavile nove zahteve i očekivane standarde u oblasti sajber bezbednosti i zaštite podataka.

Tokom CMFC 2022 pričalo se i o najboljim i najsigurnijim opcijama za investiranje u vreme krize, inovacijama, šemama finansijskih prevara, ali i važnosti ljudskog kapitala, jer, kako je istaknuto, iza svake uspešne kompanije stoje ljudi koji u njoj rade.

CFMC 2022/ Foto: Aleksandar Jančević

Gonzalo Gasos, viši direktor za prudencijalnu politiku i superviziju u Evropskoj bankarskoj federaciji i član Nadzornog odbora Evropskog bankarskog instituta, je u ekskluzivnom intervjuu za Biznis.rs na marginama konferencije prokomentarisao monetarnu politiku koju trenutno vode centralne banke širom sveta.

„Postoje izazovi i rizik, i mislim da centralne banke čine najbolje što mogu da bi na pravi način upravljale monetarnom politikom kroz ova turbulentna vremena. Jedna od odluka koje moraju biti donete su praćenje inflacije i postepeno povećavanje kamata, korak po korak, tokom proteklih meseci, uz nadu da će se situacija što pre popraviti i onda će dalja reakcija verovatno biti nešto ‘mekša“, ocenio je Gasos za naš portal.

„Jedan od najbitnijih zaključaka koji smo izvukli tokom ova četiri dana jeste taj da će naredna godina biti izuzetno izazovna za biznis – kako privrednih subjekata, tako i za kompletno finansijsko poslovanje. Recesija je izvesna u Evropi, ali i u celom svetu. Zato je veoma važno što smo zajedno otvorili čitav niz tema, pitanja i potencijalnih rešenja za situaciju u kojoj se nalazimo“, izjavila je dr Slađana Benković, redovni profesor i šef Katedre za finansijski menadžment i računovodstvo Fakulteta organizacionih nauka i predsednica Programskog odbora CFMC|2022 konferencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...