uvođenje tehnologije koja će dovesti do smanjenja zagađenja

ProTent i poljski SBB Energy potpisali sporazum o saradnji u oblasti energetike

BiznisBolji posaoEUInfrastrukturaSrbija

20.12.2022 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ProTent i poljski SBB Energy potpisali sporazum o saradnji u oblasti energetike ProTent i poljski SBB Energy potpisali sporazum o saradnji u oblasti energetike
Domaća kompanija ProTent Obrenovac i poljska kompanija SBB Energy potpisale su danas u Privrednoj komori Srbije Sporazum o strateškom partnerstvu sa ciljem uspostavljanja dugoročne... ProTent i poljski SBB Energy potpisali sporazum o saradnji u oblasti energetike

Domaća kompanija ProTent Obrenovac i poljska kompanija SBB Energy potpisale su danas u Privrednoj komori Srbije Sporazum o strateškom partnerstvu sa ciljem uspostavljanja dugoročne poslovne saradnje, primene tehnologija i naučnih dostignuća radi unapređenja efikasnosti energetskog sistema Srbije i usaglašavanja sa EU propisima, kao i zajedničkog nastupa na tržištu.

Sporazum su potpisali direktor ProTenta Slobodan Vujičić i predsednik uprave SBB Energy Žemovit Slomčinski (Ziemowit Słomczyński), u prisustvu predsednika PКS Marka Čadeža i ministra savetnika u ambasadi Poljske u Srbiji Ane Perl, prenosi Beta.

Кompanija SBB Energy je poznata po tehnologijama zaštite životne sredine kao što su instalacije za smanjenje emisije azotnih oksida ili odsumporavanje. Kako je istaknuto, saradnja sa srpskim preduzećem omogućiće realizaciju složenih projekata u energetici, ekologiji, kao i u procesu dekarbonizacije. Кompanija ProTent zapošljava više od 8.000 radnika, pruža usluge u oblasti elektro-mašinskog održavanja i remonta, zaštite životne sredine, konsaltinga i inženjeringa, održavanja protivpožarnih aparata i instalacija i drugih.

Direktor ProTenta Slobodan Vujičić je kazao da se 95 odsto aktivnosti kompanije odnosi na rad sa Elektroprivredom Srbije i da su specijalizovani za termoenergetska postrojenja i sve radove na termoelektranama.

„Znajući šta sve sledi našem energetskom sektoru, kao što je prilagođavanje standardima i protokolima EU, saradnja sa SBB Energy nije povoljna samo za nas već i za celokupan termoenergetski sektor zemlje“, kazao je on.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je partnerstvo u interesu i srpske i poljske kompanije. „Sporazum će srpskoj firmi doneti znanje, potrebnu tehnologiju po standardima EU za smanjenje azotnih oksida, odsumporavanje i smanjenje zagađenja“, rekao je on.

Dodao je da će srpskoj kompaniji ovo partnerstvo omogućiti iskustvo i reference za brojne projekte, ali i da učestvuje kao deo konzorcijuma na velikim međunarodnim tenderima. Čadež očekuje da će u te poslove biti uključene i druge firme iz Srbije kao dobavljači. „Nadam se da bi sledeći zajednički korak mogao biti i zajednička proizvodnja“, rekao je predsednik PKS.

Predstavnica poljske ambasade Ane Perl naglasila je da je ekonomska razmena dve zemlje na istorijski visokom nivou i da ovaj sporazum otvara novo poglavlje u saradnji.

Perl se nada da će i druge kompanije slediti ovaj primer i prepoznati potencijal za saradnju, pogotovo u oblastima alternativnih izvora energije, inovacija i održivog razvoja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...