u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša

Pušten u probni rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska

InfrastrukturaSrbija

10.12.2023 13:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pušten u probni rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska Pušten u probni rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska
Gasni interkonektor Srbija-Bugarska pušten je u nedelju u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša. Svečanosti povodom početka rada prisustvovali su predsednik... Pušten u probni rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska pušten je u nedelju u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.

Svečanosti povodom početka rada prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik  Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednika Bugarske Rumen Radev i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret), prenosi Beta. 

Vučić je u susretu sa predsednicima Bugarske i Azerbejdžana rekao da će Srbija puštanjem interkonektora, kojim će se u Srbiju dopremati gas iz Azerbejdžana, obezbediti diverzifikaciju i alternativu u snabdevanju gasom i da će u budućnosti biti sigurnija zemlja po pitanju energetske bezbednosti.

Predsednik Srbije nije održao prigodan govor na ceremoniji, kako je u kratkom obraćanju rekao, zbog ograničenja da se u predizbornoj kampanji obraća na takvim događajima.

Ilham Alijev je rekao da su lična prijateljstva predsednika Azerbejdžana i Srbije doprinela da se razvija ekonomska saradnja dve zemlje koje su strateški partneri, i dodoa da je uveren da će interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije, kao i energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske, ali i cele Evrope.

„Srbija je deveta evropska zemlja u koju je izvozi gas iz Azerbejdžana“, kazao je Alijev.

Rumen Radev je rekao da je interkonektor simbol rastućih tehnolških kapaciteta, i uspešne i plodonosne saradnje Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

„Ta saradnja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraza volje da zajedno gradimo našu evropsku budućnost“, rekao je Radev i dodao da će interkonektor doprineti povećanju interesovanja ulaganja u region.

Po rečima Radeva, rat u Ukrajini je naterao zemlje da budu solidarnije i da bolje sarađuju.

Foto: Beta

Emanuele Žiofre je rekao da se interkonektorom Srbija povezuje sa EU i da se smanjuje upotreba uglja, a time i zagađenje životne sredine.

„Ovaj interkonektor je deo sveukupne podrške EU energetici Srbije i okončanju njene zavisnost Srbije od ruskog gasa“, istakao je on.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Hadnanović je rekla da nije bilo žurbe da izgradnja gasovoda bude završena pred izbore, koji će biti održani 17. decembra, već da za ovu zimsku sezonu bude obezbeđena energetska sigurnost privrede i građana Srbije.

„Gasovod je važan za pozicioniranje Srbije za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope“, rekla je ona.

Image by fanjianhua on Freepik

Izgradnja gasovoda dužine 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina gasovoda od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša je 170 kilometara, dok je vrednost radova 85,5 miliona evra.

Bespovratna pomoć Evropske unije za izgradnju gasovoda je 49,6 miliona evra, a Evropska investiciona banka odobrila je Srbiji kredit od 25 miliona evra, za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Srbija je za realizaciju projekta izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok iz Bugarske i gasovodom iz Mađarske.

Novi gasni interkonektor omogućiće prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje što predstavlja 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Na trasi dalekovoda nalaziće se tri merno-regulacione stanice za gas, u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, što će omogućiti da i ova tri grada dobiju pristup gasu.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.

  • BLIZANAC

    10.12.2023 #1 Author

    Ovo je zaista dobra VEST za celu zemlju

    Odgovori

  • Vale

    10.12.2023 #2 Author

    Bice od koristi, svima

    Odgovori

  • CIGI

    10.12.2023 #3 Author

    Dosta ce znaciti, samo da ne bude radice do izbora …

    Odgovori

  • SUNCICA

    10.12.2023 #4 Author

    Lepa saradnje super za nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...