Puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje

Završeni svi radovi na gasnom interkonektoru Srbija – Bugarska

Srbija

4.12.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Završeni svi radovi na gasnom interkonektoru Srbija – Bugarska Završeni svi radovi na gasnom interkonektoru Srbija – Bugarska
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je gasni interkonektor Srbija –Bugarska i saopštila da su završeni svi radovi na tom strateški značajnom... Završeni svi radovi na gasnom interkonektoru Srbija – Bugarska

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je gasni interkonektor Srbija –Bugarska i saopštila da su završeni svi radovi na tom strateški značajnom projektu za Republiku Srbiju. Time će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana, poručila je ministarka.

Ukazala je i na značaj ove interkonekcije za gasifikaciju jugoistočnog dela Srbije. Iz Ministarstva energetike je saopšteno da je gasovod Srbija – Bugarska prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci, prenosi RTS.

„Pre samo godinu dana smo započeli radove i za 12 meseci predanim radom izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama. Očekujem puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje”, rekla je ministarka.

Podsetila je da je potpisan ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i da je potpisan komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.

„Drago mi je što je predsednik Srbije najavio da ćemo puštanje novog gasovoda u rad ozvaničiti bilateralnim posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva što je važno zbog jačanja odnosa sa ovim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom, iz koga ćemo se snabdevati sa do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, dok se od 2027. te količine mogu povećati i tri puta“, rekla je ministarka.

Ministarka je ukazala na to da je gasovod Srbija–Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije.

„Ovaj gasovod je važan za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja y Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i razvoj sekundarne gasne mreže u Nišu. Ova infrastruktura će omogućiti priključenje privrede i velikog broja domaćinstava na gas. U procesu zelene tranzicije bitno je da imamo sigurno snabdevanje gasom, da možemo da pređemo sa korišćenja uglja i mazuta na gas koji je čistiji izvor energije“, rekla je Đedović Handanović.


Ministarka je dodala da ovaj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija–Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja Centralne Evrope, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi
GAS GASOVOD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...