Postoji opasnost od objave informacija do kojih su došli

Grupa „Qilin“ tvrdi da je hakerski preuzela sve podatke o EPS-u

Srbija

29.12.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Grupa „Qilin“ tvrdi da je hakerski preuzela sve podatke o EPS-u Grupa „Qilin“ tvrdi da je hakerski preuzela sve podatke o EPS-u
Informacioni sistemi Elektroprivrede Srbije (EPS) već nekoliko dana ne rade zbog, kako je saopšteno iz tog preduzeća, „nezapamćenog hakerskog napada kripto tipa“, a portal... Grupa „Qilin“ tvrdi da je hakerski preuzela sve podatke o EPS-u

Informacioni sistemi Elektroprivrede Srbije (EPS) već nekoliko dana ne rade zbog, kako je saopšteno iz tog preduzeća, „nezapamćenog hakerskog napada kripto tipa“, a portal Radio slobodna Evropa naveo je da iza napada stoji hakerska grupa „Qilin“.

Taj portal navodi da je forum Bezbedan Balkan, koji prati digitalnu bezbednost, preneo da je grupa „Qilin“ preuzela odgovornost za napad i da navodi da će, ukoliko se EPS ne dogovori sa njima, u roku od 10 dana javno objaviti sve podatke do kojih su došli.

„Pored blokiranih servera, ukrali smo ogroman deo privatnih podataka kompanije. Privatni ugovori, ugovori sa partnerima unutar i van zemlje, finansijska dokumenta, ugovori o kreditu, izveštaji, bilansi, ogroman broj privatnih mejl korespondencija“, naveli su iz te hakerske grupe.

Novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) su te informacije pokušali su da provere u samom EPS-u, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, ali odgovore nisu dobili.

Detalje ovog incidenta nije mogao sa javnošću da podeli ni Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (CERT), prenosi Beta.

RSE navodi i da su sa foruma Bezbedan Balkan, koji okuplja stručnjake za bezbednost na internetu, duže od godinu dana upozoravali javnost, ali i nadležne institucije, na različite propuste i incidente koji se odnose na digitalnu zaštitu sistema EPS.

Tokom 2023. godine na crnom tržištu našli su se navodni mejl nalozi, kao i mejl prepiske zaposlenih u EPS-u, ugovorima, obračunima, porukama sindikata, izvestili su sa ovog foruma, a prodavali su se i nalozi zaposlenih u Elektromreži Srbije.

Portal navodi i da hakerska grupa „Qilin“ u svojim napadima koristi zlonamerne softvere (ransomware) koje koristi da zaključa podatke ili delove različitih informacionih sistema, a potom ucenjuje vlasnike i traži ogromne sume za „otkup“ tih podataka.

Kako se navodi u različitim online izvorima, na meti napada te grupe najčešće su bili sistemi kritične infrastrukture, poput energetike, saobraćaja, zdravstva, telekomunikacija.

Tagovi
EPS PODACI
  • JVS

    29.12.2023 #1 Author

    Baš bi bilo dobro da objave ugovore.

    Odgovori

  • Miloš

    29.12.2023 #2 Author

    U svakoj ozbiljnoj kompaniji danas, postoji kopija svih kritičnih podataka koja se pravi i više puta u toku dana i čuva se negde zaštićena i šifrovana na eksternim serverima.

    Pokazalo se već nebrojeno puta do sada da u državnim institucijama i kompanijama u Srbiji, negativna selekcija (partijsko i burazersko zapošljavanje) dovela je potpuno nestručan kadar na kritične pozicije. Ovo su samo posledice, a biće ih u budućnosti sve više.

    Na žalost „sve će to narod pozlatiti“, sve greške vlasti, plaćaju i plaćaće građani preko svojih leđa.

    Izbori su bili, narod je rekao svoje, tako da „ako vam je dobro, onda ništa“.

    Odgovori

    • HANA

      1.1.2024 #3 Author

      Ništa za dodati!
      Bukvalno svaka na mestu…
      Slažem se 100%.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...