RADOVI NA VINČI U PUNOM JEKU Beograd će dobijati energiju iz otpada, projekat vredan 370 miliona evra

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

25.5.2020 14:10 Autor: Julijana Vincan 5

RADOVI NA VINČI U PUNOM JEKU Beograd će dobijati energiju iz otpada, projekat vredan 370 miliona evra RADOVI NA VINČI U PUNOM JEKU Beograd će dobijati energiju iz otpada, projekat vredan 370 miliona evra
Izvođenje građevinskih radova na beogradskoj deponiji Vinča u punom je jeku, a finansijska konstrukcija projekta za kreditnu liniju od 290 miliona evra uspešno je... RADOVI NA VINČI U PUNOM JEKU Beograd će dobijati energiju iz otpada, projekat vredan 370 miliona evra

Izvođenje građevinskih radova na beogradskoj deponiji Vinča u punom je jeku, a finansijska konstrukcija projekta za kreditnu liniju od 290 miliona evra uspešno je zatvorena, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Beogradski projekat dobijanja energije iz otpada u Vinči, vredan 370 miliona evra, obezbediće glavnom gradu Srbije savremeni sistem upravljanja otpadom za grad od 1,7 miliona stanovnika.

„Budući da su svi uslovi sporazuma o finansiranju sada ispunjeni, zajmodavci počinju sa isplatom zajma kako bi se implementacija projekta odvijala na vreme. Ovaj projekat će zameniti jednu od najvećih deponija u Evropi, koja se nalazi na 15 kilometara od centra Beograda i u kojoj se nalazi više od 10 miliona tona otpada, nakon više od četiri decenije rada“, kažu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Lokalitet će, navode, u potpunosti biti saniran sa novom sanitarnom deponijom, postrojenjem za proizvodnju energije iz otpada, kao i modernim objektom za preradu građevinskog otpada.

Ovaj značajni projekat od 370 miliona evra predstavlja jedno od najvećih javno-privatnih partnerstava (JPP) u Srbiji do danas i donosi privatno finansiranje i ekspertizu za projekat u javnom sektoru. Kredit od ukupno 290 miliona evra će obezbediti grupa zajmodavaca“, objašnjavaju iz EBRD.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

EBRD obezbeđuje ukupno finansiranje u iznosu od 128,25 miliona evra, što uključuje sopstveni kredit od 72,25 miliona evra, sindicirani kredit od 35 miliona evra sa „Erste Group Bank AG“, kao i 21 milion evra subvencionisanog finansiranja od strane „Specijalnog fonda za zelenu energiju“.

Nova sanitarna deponija (kapaciteta 170.000 tona godišnje) biće završena do kraja ove godine, dok se kompletan završetak projekta i početak operativnih aktivnosti očekuje 2022. godine.

Izgradnja novih objekata započeta je u oktobru 2019. godine. EBRD će podržati realizaciju projekta i kroz tehničku pomoć Gradu Beogradu za uspostavljanje jedinice za nadgledanje JPP i izgradnju njenog kapaciteta.

Nova deponija će, kako se navodi, biti usaglašena sa EU direktivama, sa savremenom tehnologijom upravljanja otpadom. Zamena postojeće deponije takođe će otkloniti veliki rizik za životnu sredinu i zdravlje, uključujući zagađenje obližnje reke Dunav.

  • Dragana

    25.5.2020 #1 Author

    Eto visestruke koristi. Treba podrzavati i sto vise razvijati takve projekte.

    Odgovori

  • Jelena

    26.5.2020 #2 Author

    Bravo

    Odgovori

  • Vinca

    28.5.2020 #3 Author

    za malo, a da li su ljudima platili zemlju koju su im uzeli za deponiju. i po kojoj ceni?

    Odgovori

  • zorica

    2.6.2020 #4 Author

    Deponiju pale svaki dan,tacnije na taj nacin smanjuju kolicinu otpada i stete zdravlju i okolini,ovaj slucaj se nece skoro resiti jer je velika i skupa investicija.A,pritom je pored i Institut Vinca.

    Odgovori

  • Anna

    19.11.2020 #5 Author

    Nadam se da će ispuniti sve što obećavaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...