Potrebno izgraditi još jedan most, nadvožnjak i raskrsnicu

Raspisan tender za izmene i dopune plana za Moravski koridor

BiznisInfrastrukturaSrbija

16.3.2023 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Raspisan tender za izmene i dopune plana za Moravski koridor Raspisan tender za izmene i dopune plana za Moravski koridor
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate–Preljina. Prema... Raspisan tender za izmene i dopune plana za Moravski koridor

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate–Preljina.

Prema specifikaciji tendera, u planu je da se postojeća denivelisana raskrsnica Pojate rekonstruiše kako bi se omogućilo povezivanje auto-puta E-75 i planiranog Moravskog koridora, piše eKapija.

Reviziona komisija za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije je, u izveštaju konstatovala da denivelisana raskrsnica, po svom funkcionalnom nivou, ne odgovara tipu raskrsnice koji je moguće primeniti za ukrštaj dva auto-puta i da je, pre realizacije projekta, potrebno još jednom preispitati mogućnost za izmenu planskog dokumenta čime bi se efikasnije rešio tip raskrsnice.

Takođe, dodaje se, državni put II reda br.158 se ukršta sa auto-putem E-761 (Moravski koridor), tako da će i on biti obuhvaćen novim tehničkim rešenjem denivelisane raskrsnice Pojate.

Nova denivelisana raskrsnica Pojate će obuhvatiti nove katastarske parcele, na teritoriji Opštine Ćićevac (KO Pojate), i na teritoriji Opštine Paraćin (KO Drenovac).

Foto: YouTube sceenshot/ Kamerom po Srbiji

Nadalje, konstatuje se da se u skladu sa Prostornim planom i Idejnim projektom, veza budućeg auto-puta sa Kruševcem se ostvaruje preko dve denivelisane raskrsnice – Kruševac Istok i Kruševac Zapad, dok se u pravcu rasta stacionaže budućeg auto-puta nalazi denivelisana raskrsnica Velika Drenova, koja omogućava povezivanje Moravskog koridora sa državnim putem IIA reda br.187 i naseljima na levoj obali reke Zapadne Morave.

“Međutim, naseljima na desnoj obali reke, kao i opštinama Aleksandrovac i Brus, onemogućeno je da koriste raskrsnicu, imajući u vidu da ne postoji most preko reke Zapadna Morava. Pristup tranzitnog saobraćaja iz ove prigradske zone budućem auto-putu je moguće isključivo preko denivelisanih raskrsnica Kruševac Istok i Kruševac Zapad, prolaskom kroz gradsku zonu Kruševca, što će izazvati probleme u odvijanju saobraćaja u Kruševcu”, navodi se u tehničkoj specifikaciji posla.

Dodaje se da je, kako bi se ovaj problem rešio, potrebno je izgraditi nove denivelisane raskrsnice u zoni naselja Koševi, a pre prelaska auto-puta na levu obalu reke Zapadna Morava.

Nova denivelisana raskrsnica u Koševima će biti projektovana na auto-putu E-761 i povezana sa državnim putem IB-23.

U tenderu se navodi i da je zbog radova na hidrotehničkom uređenju reke Zapadna Morava, neophodno rušenje postojećeg pešačkog visećeg mosta koji se nalazi na teritoriji opštine Ćićevac, koji povezuje selo Maskare i Grad Stalać.

Postojećom planskom dokumentacijom planirana je izgradnja mosta preko Zapadne Morave, ali ne i nadvožnjak preko auto-puta, kojim bi se ostvarila veza meštana naselja Sirča sa Kraljevom.

Predlog projektanta i Koridora Srbije je da se izmeni rešenje pristupa naselju Sirča, u zoni denivelisane raskrsnice Kamidžora, što podrazumeva produženje planiranog mosta preko budućeg rečnog korita Zapadne Morave, tako da se ujedno premosti i budući auto-put, te da se na taj način ostvari direktna veza lokalnog puta za naselje Sirča sa prilaznim putem budućoj denivelisanoj raskrsnici Kamidžora.

Takođe, u planu su i dodatni kanali za sistem drenažnih ispusta auto-puta.

Tender je otvoren do 13. aprila.

  • VERA

    17.3.2023 #1 Author

    Prvo da se vidi ko je odgovoran sto je loše projektovana postojeća saobraćajnica i nije planirano da budu povezana sva mesta kroz koje ona prolazi u tom delu. Kada vidimo ko je Ministar sve je jasno. Bitno je samo da je lep za slikanje na TV-u. To nije dovoljno ipak.

    Odgovori

  • Dragana

    19.3.2023 #2 Author

    Samo neka prave precice.

    Odgovori

  • Coka13

    2.4.2023 #3 Author

    Kako su je isplanirali, sve je jasno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...