Najviše turista ove godine iz Rusije

Rasprodati novogodišnji aranžmani u domaćim banjama i planinskim centrima

Srbija

14.11.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rasprodati novogodišnji aranžmani u domaćim banjama i planinskim centrima Rasprodati novogodišnji aranžmani u domaćim banjama i planinskim centrima
Srbiju su ove godine najviše posećivali turisti iz Rusije, koji se sve više okreću srpskim banjama i planinskim centrima. Drugi po broju noćenja u... Rasprodati novogodišnji aranžmani u domaćim banjama i planinskim centrima

Srbiju su ove godine najviše posećivali turisti iz Rusije, koji se sve više okreću srpskim banjama i planinskim centrima. Drugi po broju noćenja u Srbiji su turisti iz Turske, a slede ih turisti iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Rumunije, Kine.

Aranžmani za doček Nove godine su uglavnom rasprodati, a slobodnih mesta ima za zimski raspust, dok su cene smeštaja za oko 10 odsto više nego lane, izjavila je direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović za RTS.

Ona očekuje da će 2023. biti nova rekordna godina za srpski turizam, s obzirom na to da se za prvih devet meseci beleži povećanje broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna.

„Za prvih devet meseci imali smo preko 3,2 miliona turističkih dolazaka, od kojih su inostrani turisti bili za preko 50 procenata učešća i sa rastom od čak 24 odsto, a kada su noćenja u pitanju, imamo realizovanih preko 9,7 miliona noćenja za prvih devet meseci. To je porast u odnosu na isti period prošle godine od nekih devet odsto“, rekla je Marija Labović za RTS.

Stranim turistima su omiljene destinacije Beograd i Novi Sad, dok domaći turisti najradije odlaze na Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, u Sokobanju i Vrnjačku Banju.

Kada je reč o dočeku Nove godine, prema informacijama koje TOS ima sa terena, aranžmani su mahom rasprodati, naročito u banjama, ali i u planinskim centrima.

„Kada je zimski raspust u pitanju, još su u toku rezervacije, jer naši sugrađani imaju običaj da krenu sa rezervacijama zimskog odmora kada padne prvi sneg, ali ono što imamo u ovom trenutku od informacija je da je oko 50 odsto već rezervisano za vreme zimskih praznika“, rekla je Labovićeva.

Cene su nešto više nego što su bile prošle godine, naročito u ugostiteljskim objektima. Kada je smeštaj u pitanju, cene su više za oko 10 odsto, objavio je RTS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...