Tokom 2022. proizvodnja osnovnih metala smanjena za 22 odsto

Rekordan pad proizvodnje osnovnih metala u decembru

PoslovanjeSrbija

8.2.2023 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordan pad proizvodnje osnovnih metala u decembru Rekordan pad proizvodnje osnovnih metala u decembru
Jedna od posledica rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji, kao i pada privredne aktivnosti EU je i značajan pad proizvodnje osnovnih metala u... Rekordan pad proizvodnje osnovnih metala u decembru

Jedna od posledica rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji, kao i pada privredne aktivnosti EU je i značajan pad proizvodnje osnovnih metala u Srbiji, ukazali su autori stručnog časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), i naveli da je proizvodnja bila osnovnih metala je bila na opadajućem trendu od februara 2022. godine, da bi na kraju decembra bio zabeležen rekordan pad proizvodnje od 47 odsto.

Međugodišnje opadanje proizvodnje osnovnih metala počelo je od maja 2022. godine, da bi u novembru ona bila niža za 31 odsto u odnosu na prosek prošle godine.

„U periodu januar-novembar međugodišnji pad je izneo 15 odsto. Međutim, u decembru dolazi do rekordnog pada. Međugodišnji indeks u tom mesecu jedva premašuje polovinu onoga iz decembra prethodne godine (pad za 47 odsto), desezonirani indeks u tom mesecu je smanjen za 17 odsto, trend je nastavio da opada i našao se na vrednosti koja je za 36 odsto niža od proseka prethodne godine“, objavljeno je u najnovijem broju MAT.

Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura je u decembru međugodišnje smanjena za 32 odsto, proizvodnja plemenitih i ostalih obojenih metala za 80 odsto a livenje metala za 25 odsto. Povećana je jedino proizvodnja čeličnih cevi za 21 odsto. U celoj godini, proizvodnja osnovnih metala je smanjena za 18 odsto.

Izvor: Unsplash.com

„Kada je reč o prerađivačkoj industriji (u koju spada i proizvodnja osnovnih metala), sve se svodi na rat u Ukrajini i sankcije Rusiji kojima su povećane cene energenata i smanjena privredna aktivnost u EU, a time i njena spoljnotrgovinska aktivnost“, ocenili su autori MAT.

U decembru je, prema njihovoj analizi, nastavljeno opadanje privredne aktivnosti u Srbiji.

„Istina, ukupna industrijska proizvodnja u decembru je međugodišnje povećana za 1,8 odsto, ali taj porast je zasnovan na porastu proizvodnje rudarstva i porastu proizvodnje elektroprivrede, što je rezultat sistemske stabilizacije proizvodnje elektroprivrede, a ne promene u odnosima ponude i tražnje na tržištu“, istakli su autori MAT.

U decembru, kako su naveli u analizi, nije nastavljeno povećanje međugodišnje inflacije koje je započelo još u februaru 2021.

„Inflacija se zadržala na 15,1 odsto jer je mesečni priraštaj maloprodajnih cena u decembru bio najmanji u celoj godini, iznevši samo 0,5 odsto“, kažu analitičari Makroekonomskih analiza i trendova.

U poređenju sa Srbijom veću međugodišnju inflaciju imalo je osam zemalja EU u novembru, a sedam zemalja EU u decembru 2022. godine.

Međugodišnja inflacija je u novembru 2022. bila manja u Srbiji nego u Rumuniji (14,6 odsto), Slovačkoj (15,1 odsto), Poljskoj (16,1 odsto), Češkoj (17,2 odsto), Estoniji (21,4 odsto), Litvaniji (21,4 odsto), Letoniji (21,7 odsto), i Mađarskoj (23,1 odsto).

Međugodišnja inflacija u decembru 2022. bila je manja u Srbiji nego u Slovačkoj (15,0 odsto), Poljskoj (15,3 odsto), Češkoj (16,8 odsto), Estoniji (17,5 odsto), Litvaniji (20,0 odsto), Letoniji (20,7 odsto), i Mađarskoj (25,0 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...