zakonom propisana kamata za kašnjenje u plaćanju

Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe 14. februara

NekretnineSrbija

13.2.2024 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe 14. februara Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe 14. februara
Rok za plaćanje prve ovogodišnje rate poreza na imovinu u Srbiji ističe u sredu, 14. februara, a porez se izmiruje kvartalnim uplatama. Za obveznike... Rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe 14. februara

Rok za plaćanje prve ovogodišnje rate poreza na imovinu u Srbiji ističe u sredu, 14. februara, a porez se izmiruje kvartalnim uplatama.

Za obveznike koji ne vode poslovne knjige – fizička lica, iznos poreske obaveze koju treba da izmire na ime akontacije za prvi kvartal 2024. godine jednak je iznosu poreza za poslednji kvartal utvrđen rešenjem za 2023. 

Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka.

Ako je obveznik uplatio veći iznos nego što je bio dužan da plati prema obavezi utvrđenoj rešenjem, višak se može prebaciti za namirenje poreza na imovinu za druge nepokretnosti, ili poreza za naredno tromesečje. Novac se na zahtev može i vratiti.

Porez na imovinu plaća se za sve nekretnine, čak i one u kojima je neuslovno živeti. Sve dok nekretnina postoji porez se plaća, naglašavaju poreznici. Takođe, porez na imovinu neophodno je prijaviti i plaćati i za sve nelegalizovane objekte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...