Pozitivno poslovanje kompanije u stečaju

Rudnik zlata Lece ostvario priliv od 22,7 milijardi dinara od otvaranja stečaja

IzdvajamoPoslovanjeSrbijaStečaj

27.8.2024 12:22 Autor: Milica Rilak 19

Rudnik zlata Lece ostvario priliv od 22,7 milijardi dinara od otvaranja stečaja Rudnik zlata Lece ostvario priliv od 22,7 milijardi dinara od otvaranja stečaja
Rudnik zlata Lece kod Medveđe, čija je prodaja iz stečaja odložena odlukom Privrednog suda u Valjevu zbog primedbi poverilaca, od otvaranja stečaja u maju... Rudnik zlata Lece ostvario priliv od 22,7 milijardi dinara od otvaranja stečaja

Rudnik zlata Lece kod Medveđe, čija je prodaja iz stečaja odložena odlukom Privrednog suda u Valjevu zbog primedbi poverilaca, od otvaranja stečaja u maju 2017. godine do 14. avgusta ostvario je priliv od 22,7 milijardi dinara. Najveći deo te sume odnosi se na prilive po osnovu prodaje koncentrata olova i cinka, stoji u nacrtu stečajnog upravnika za 20. deobu u koji je Biznis.rs imao uvid.

Kada je reč o odlivima, oni su bili manji od priliva i u periodu od otvaranja stečaja iznosili su 22,3 milijarde dinara – što znači da je Lece, uslovno rečeno, „u plusu“ kada je reč o poslovanju tokom stečaja.

Čim je objavljena prodaja rudnika koji je deo posrnulog Koncerna Farmakom MB, dve činjenice su privukle pažnju javnosti – jedno je početna cena od četiri milijarde dinara za Lece kao pravno lice (milijardu više od, primera radi, hotela Jugoslavija) a druga je cena za otkup prodajne dokumentacije, koja je potencijalne kupce koštala čak 129 miliona dinara.

Dok misterija visoke cene prodajne dokumentacije još nije rešena, početna cena na javnom nadmetanju vezuje se za procenjenu vrednost rudnika zlata – koja je iznosila osam milijardi dinara, Zbog takve procene oštro je reagovao Miroslav Bogićević, vlasnik Farmakoma MB u stečaju.

„Namerno je potcenjena vrednost rudnika“, izjavio je Bogićević za Betu tvrdeći da se „radi u korist biznismena koji je ‘oteo’ i Šabačku mlekaru iz Farmakoma“ i izneo tvrdnju da je prava vrednost rudnika zlata 4,3 milijarde evra.

Valjevski sud je, kako je objavio Forbes Srbija, u zaključku rešenja od 20. avgusta, kojim je odložena prodaja, naveo da „nisu dati razlozi na osnovu kojih je procenitelj našao da je najpovoljniji način prodaje rudnika kao pravnog lica, jer nije dat odnos procene ukupne vrednosti rudnika kao pravnog lica i vrednosti pojedinačnih delova imovine rudnika“.

Foto: Freepik.com

Rudnik Lece u stečaju je, inače, za veštačenja i procene izdvojio 5,5 miliona dinara, i to za izradu elaborata o proceni imovine, kao i za elaborat o rudnim rezervama. Pomenimo i da su podaci stečajne uprave za sada jedini dostupni podaci o poslovanju rudnika Lece, čije je puno ime „Rudnik Lece d.o.o. Šabac – u stečaju“.

Zato treba reći da u nacrtu za 20. deobu stoji da zalihe rudnika Lece na dan 14. avgust iznose 645,3 miliona dinara i uključuju zalihe rude u magacinu vredne 512 miliona dinara, kao i koncentrate olova i cinka, kao i rude na flotaciji, rasovači i jezerini.

Kome sve Lece duguje?

Na odluku o prodaji rudnika zlata Lece su se, inače, žalili poverioci Moderano investments d.o.o. i beogradska Alta banka. Alta banka u ovom slučaju stoji iza Jubmes banke, koju je preuzela Alta Pay Grupa Davora Macure početkom 2019. godine.

Prema nacrtu za 20. deobu, u koju je Biznis.rs imao uvid, poverioci će moći da podele 2,5 miliona dolara, koliko je „akumulirano radom stečajnog dužnika u prethodnom periodu“, a što iznosi nešto više od 266 miliona dinara.

Na spisku poverilaca su pomenuti Jubmes (Alta) banka i Moderano Investments, ali i Utma komerc u vlasništvu Dragoslava Bojovića – direktora Energoprojekta i vlasnika Napreda, zatim Messer Tehnogas i Telekom Srbija, Dunav osiguranje, kao i Halkbank, Univerzal banka u stečaju, Mediolanum Invest i mnogi drugi.

Jedan od najvećih poverilaca je kompanija MIFI sa sedištem u Švajcarskom gradu Cugu čiji je, prema dostupnim podacima privrednih registara, predsednik uprave fizičko lice Velimir Jovanović. MIFI, prema uvidu Biznis.rs, ima priznata potraživanja od barem 11 milijardi dinara prema rudniku Lece.

Podsetimo da je Forbes Srbija pisao da bi „jedan od poverilaca, Velimir Jovanović, vlasnik kompanije Mediolanum invest“, mogao biti učesnik na javnom nadmetanju za kupovinu rudnika, a da bi mu konkurent mogla bi biti neka kineska kompanija.

Vlasnik Koncerna Farmakom MB Miodrag Bogićević ocenio je u izjavi za Betu da je „to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će se razmotriti mogućnost da rudnik kupi država najpametniji i najpošteniji potez. Ja pokušavam da sprečim krađu rudnika i ako mogu kupim ga da ga ne uzme ‘mangup'“, rekao je Bogićević pošto je prodaja odložena.

  • Milan

    27.8.2024 #1 Author

    Milijade se tu uzimaju, a koliku platu imaju rudari? Gospodin Bogićević kaže da je vrednost rudnika 4,3 milijarde Evra verovatno je vrednost nekoliko desetina puta veća.

    Odgovori

  • Jj992

    27.8.2024 #2 Author

    Najjace poredjenje rudnika zlata sa hotelom, Boze me sacuvaj.

    Odgovori

    • Biciklista

      28.8.2024 #3 Author

      Naravno, pa tako se minimizira značaj svemu što se proda budzašto. Kako bi narod drugačije progutao svu silnu tridesetogodišnju pljačku epskih razmera?

      Odgovori

  • Ivana91

    27.8.2024 #4 Author

    A rudari plate kakve imaju pitaj boga

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.8.2024 #5 Author

    Mislim da je rudnik zlata prihodovao mnogo vise nego sto je navedeno…

    Odgovori

  • Realnost

    28.8.2024 #6 Author

    Kad tad neko mora odgovarati za sve u državi!!!

    Odgovori

  • DOBRILA

    28.8.2024 #7 Author

    Zlato je uvek imalo cenu ,njima je lako,kako je rudarima..

    Odgovori

  • Vladimir mančić

    28.8.2024 #8 Author

    Jako vredna stvar…puno poverilaca…niko se nije setio da pomene ljude,meštane kojima su porušene kuće,upropašćena imanja da bi rudnik uopšte mogao da radi a nikakvu nadoknadu za to nisu dobili već samo prazna obećanja godinama

    Odgovori

    • Milan

      28.8.2024 #9 Author

      Baš tako. Šibicarska politika prema građanima, laži maži i drži vodu dok majstori odu.

      Odgovori

  • Biciklista

    28.8.2024 #10 Author

    E, pa dajte da i narod izmisli da imamo nekih potraživanja prema tom rudniku? Šta fali, kad mogu juče registrovani subjekti da izmisle „stara“ potraživanja – što ne bismo svi nešto izmislili?

    Odgovori

  • Ja

    28.8.2024 #11 Author

    Strasno sta banditi pokusavaju

    Odgovori

  • SENSEI

    29.8.2024 #12 Author

    Ovo je poruka da treba otvarati više rudnika u Srbiji, ili ne?

    Odgovori

  • Nele

    29.8.2024 #13 Author

    Sve sto se tice rudnih bogatstava treba da je vlasnik drzava. Ako se proda tamo nekim kinezima,britancima ili amerima,to vise nije nase nikada. Oni ce to iskopavati i odvesti sve sto vredi a nama ce ostati jalovina.

    Odgovori

    • Nebojša

      1.9.2024 #14 Author

      Baš tako imanjače posle stranaca i domaćih biznismena od rudnika ostace samo jalovina i zagadjena voda,zemlja vazduh,upropašćena plodna zemlja… Drzavni vrh samo dovlači investitore nepitaju šta košta samo da se oni ovajde od profita…

      Odgovori

  • HEPO

    1.9.2024 #15 Author

    ma sto mi da se mucimo lakse oni da kopaju

    Odgovori

  • Faith

    1.9.2024 #16 Author

    Drzava obavezno da preuzme taj rudnik, i da otkupi sto vise deonica

    Odgovori

  • GAGA

    1.9.2024 #18 Author

    Ma ovo je uzasno

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.9.2024 #19 Author

    Neka se pripreme ostali rudnici…
    Uskoro će i oni…
    A onda i elektroprivreda i Telekom…
    I završava posao do kraja mandata…
    Zato mu i svaki čas dolaze svetski lideri…
    Ne zbog njega, već zbog rasprodaje državne imovine pošto zašto…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.