Južna interkonekcija treba da bude alternativa za ruski gas

Savet ministara BiH dao zeleno svetlo za izgradnju gasovoda iz Hrvatske i Srbije

BiznisInfrastrukturaRegionSrbija

11.5.2023 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Savet ministara BiH dao zeleno svetlo za izgradnju gasovoda iz Hrvatske i Srbije Savet ministara BiH dao zeleno svetlo za izgradnju gasovoda iz Hrvatske i Srbije
Savet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je u četvrtak odluku kojom se „daje zeleno svetlo“ za potpisivanje sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom o izgradnji... Savet ministara BiH dao zeleno svetlo za izgradnju gasovoda iz Hrvatske i Srbije

Savet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je u četvrtak odluku kojom se „daje zeleno svetlo“ za potpisivanje sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom o izgradnji gasovoda iz te dve države prema BiH, odnosno Južne i Istočne gasne interkonekcije.

Južna interkonekcija odnosi se na izgradnju gasovoda od Zagvozda u Hrvatskoj prema Posušju i Novom Travniku u BiH, sa odvajanjem jednog kraka prema Mostaru, prenosi Beta.

Južna interkonekcija treba da bude alternativa za ruski gas i odnosi se na uvoz gasa iz Azerbejdžana.

Polemiku ranijih dana je izazvala izjava člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je formirano posebno preduzeća pod kontrolom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koje bi se bavilo transportom i distribucijom gasa iz Hrvatske, čime bi se zaobišlo javno preduzeće „BH Gas“, koje je u nadležnosti Federacije BiH.

Istočna interkonekcija podrazumeva izgradnju gasovoda iz Srbije prema Bijeljini i dalje prema Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu. Ona bi trebalo da bude nova ruta za ruski gas i na njoj insistira vlast Republike Srpske.

Ova dva međudržavna sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom treba da odobri Predsedništvo BiH, a Željko Komšić i Denis Bećirović ranije su najavili da neće podržati ove sporazume, ako se pre toga ne usvoji zakon o gasu na državnom nivou.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...