U dopisu stoji da rukovodstvo institucije zloupotrebljava položaj

Sindikati protiv nasilja u RGZ, poslali premijerki otvoreno pismo

Srbija

13.6.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sindikati protiv nasilja u RGZ, poslali premijerki otvoreno pismo Sindikati protiv nasilja u RGZ, poslali premijerki otvoreno pismo
Zaustavite nasilje koje se već više od četiri godine sprovodi u Republičkom geodetskom zavodu, stoji u otvorenom pismu koje su premijerki Srbije Ani Brnabić... Sindikati protiv nasilja u RGZ, poslali premijerki otvoreno pismo

Zaustavite nasilje koje se već više od četiri godine sprovodi u Republičkom geodetskom zavodu, stoji u otvorenom pismu koje su premijerki Srbije Ani Brnabić uputila tri sindikata RGZ.

Jedinstvena organizacija sindikata SSSS, Sindikat Nezavisnost i Sindikat zaposlenih RGZ ASNS apeluje na premijerku da „u ovim veoma složenim okolostima u našem društvu zaustavi nasilje koje se sprovodi u RGZ“.

Sindikati ukazuju na „samovolju, nezakonje i bahatost vrha RGZ predvođenog Borkom Draškovićem“, kao i da „ni nakon jasnih i nedvosmislenih odluka nadležnih institucija o nezakonitom postupanju direktora RGZ-a i neosnovanosti brojnih prijava i sudskih postupaka koji su pokrenuti protiv tri sindikata u ovoj instituciji, nasilje ne posustaje“, prenosi N1.

„Izveštaj i preporuka zaštitnika građana koji pokazuju da RGZ donosi nezakonite odluke i zabranjuje zaposlenima da komuniciraju sa strankama i trećim licima, odbacivanje krivične prijave protiv tri predsednika sindikata za organizovanje i učestvovanje u hakerskom napadu kao i odbacivanje tužbe protiv istih predsednika sindikata po privatnoj tužbi za urušavanje poslovnog ugleda, predstavljaju još jedan razlog da se preispita odgovornost i kredibilnost aktuelnog rukovodstva RGZ-a i Borka Draškovića“, navodi se u pismu.

Sindikati ističu da postoji i izjava tužilaštva za organizovani kriminal da je u toku istražni postupak protiv odgovornih lica u RGZ-u a po osnovu više podnetih prijava za zloupotrebu službenog položaja i nesavesnog rada.

„Ovome svakako treba dodati i rezultate koje beleži RGZ pod ovakvim rukovodstvom koji su više nego zabrinjavajući ako se posmatra efikasnost u radu i veliki broj zaostalih predmeta iz proteklih godina. Ništa bolja situacija nije ni sa platama većine zaposlenih koji su sve bliži minimalnoj, a ne prosečnoj zaradi“, navode sindikati.

U pismu se podseća da suspenzija tri predsednika sindikata traje duže od deset meseci.

Dokumentacija, papiri na gomili
Foto: Pixabay.com

„Suspenzija koja traje bez održanih rasprava je poseban oblik ne samo nasilja već otvorenog iživljavanja jednog čoveka na državnoj funkciji. Za tu funkciju ste gospođo Brnabić vi lično odgovorni i sve ono što se dešava u RGZ-u od 2019. do danas je isključivo vaša odgovornost. Možda se nećete složiti sa našim stavovima da je RGZ u tom periodu urušen kao institucija, zaposleni degradirani i poniženi, struka zanemarena i dezavuisana, budžet opljačkan ali svakako morate prihvatiti činjenicu da rukovodstvo RGZ-a nije realizovalo ni polovinu planiranih poslova ili je tu činjenicu pokušalo da kamuflira nekim perifernim i marketinški prilagođenim rezultatima“, ističu sindikati u otvorenom pismu premijerki.

Tu, navode, pre svega misle na „obaveze iz projekta koji se finansira od kredita Svetske banke“.

„To što se čeka na rešavanje predmeta koji datiraju još iz 2015. godine teško se može braniti uspešno spovedenom digitalizacijom. Godinu dana od informatičkog kolapsa u kome se RGZ našao još uvek nije objavljen izveštaj šta je uzrokovalo prekid u radu od skoro mesec dana. Čini se da tu nešto nije u redu?! Gospođo predsednice, nakon što ste javno objavili nameru da odstupite sa mesta predsednice Vlade RS, apelujemo na vas da dok ste na njenom čelu, donesete neophodne odluke kako bi RGZ mogao da se oslobodi nasilja kojem je izložen. Mislimo da je to vaša obaveza kao državnika a postoji i ona moralna jer ste to nekada obećali i sindikatima RGZ-a i zaposlenima. To dugujete i građanima Republike Srbije koji žele da imaju katastar koji je u funkciji i u kome mogu da završe svoje poslove a što to sada na žalost, veoma često nije slučaj“, ističu sindikati.

Kako dodaju, nadaju se da će „istovremeno i nadležni pravosudni organi početi da rade svoj posao i da će brojni propusti i nepočinstva vrha RGZa biti procesuirani“.

„Pokrovitelji tih nedela koji se kriju iza politike koja je na vlasti, pokušavaju da se prilagode društvenim okolnostima ali verujemo da je ruka pravde dovoljno duga i moćna da odbrani interese države i njenih građana“, navode sindikati.

Sindikati RGZ-a ističu da nemaju „nikakvih rezervi i zabluda u pogledu iznetih tvrdnji“.

„Verujemo da je država, narod i RGZ kao jedna od najvažnijih institucija iznad bilo kojeg pojedinca, političara ili organizovane kriminalne grupacije. O svemu navedenom imamo konkretne podatke i dokaze koje smo spremni da pružimo na uvid nadležnima“, poručila su tri sindikata u otvorenom pismu premijerki Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...