radnici nisu ni osetili povećanje plata jer ih je "pojela" inflacija

Sindikati u Srbiji zatražiće novo povećanje minimalne zarade za 2023. godinu

Srbija

19.1.2023 16:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Sindikati u Srbiji zatražiće novo povećanje minimalne zarade za 2023. godinu Sindikati u Srbiji zatražiće novo povećanje minimalne zarade za 2023. godinu
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) zatražiće da se na Socijalno-ekonomskom savetu (SES) razgovara o povećanju minimalne zarade za ovu godinu, nakon što Republički zavod za... Sindikati u Srbiji zatražiće novo povećanje minimalne zarade za 2023. godinu

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) zatražiće da se na Socijalno-ekonomskom savetu (SES) razgovara o povećanju minimalne zarade za ovu godinu, nakon što Republički zavod za statistiku saopšti cene i vrednost minimalne potrošačke korpe za januar, rekao je u četvrtak sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović.

On je agenciji Beta rekao da je u decembru dogovoreno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da se početkom ove godine ponovo razgovara o „minimalcu“.

„Minimalna potrošačka korpa u decembru koštala je više od 50.000 dinara i već tada je nadmašila minimalnu zaradu za ovu godinu koja će iznositi nešto više od 40.000 dinara. To znači da je minimalac još u decembru izgubio korak sa vrednošću minimalne potrošačke korpe“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da radnici nisu ni osetili povećanje plata jer ih je „pojela“ inflacija, a da će stanje biti još gore posle januarskog poskupljenja struje, gasa i drugih proizvoda. 

Poslodavac, kako je rekao, mora da plati radnika ako misli da ga zadrži da ne ode u inostranstvo.

Nova korekcija minimalne zarade je, prema rečima predsednice Sindikata UGS Nezavisnost Čedanke Andrić, stari zahtev tog sindikata, koji je najavljen još prošle godine.

Andrić je rekla da je minimalna potrošačka korpa prošle godine, kada je minimalac iznosio oko 35.000 dinara, koštala 50.000 dinara.

Šoping kolica
Foto: Pixabay.com

„Ove godine i da se zaustavi inflacija, cene se neće vratiti. Nastavlja se to bežanje potrošačke korpe od minimalne zarade za koju radi dosta ljudi u komunalnim delatnostima, pravosuđu, prosveti, kulturi…“, rekla je Andrić.

Dodala je da su radnici nezadovoljni visinom minimalne zarade i da je UGS Nezavisnost prošle godine tražio da se minimalna zarada u javnom sektoru za 2023. godinu, umesto 12,5 odsto, podigne za 25 odsto.

Minimalnu zaradu, prema rečima Andrić, moraju da povećaju i poslodavci u privatnom sektoru, naročito u profitabilnim firmama.

Andrić je kazala da država deset godina tvrdi da za minimalnu zaradu u Srbiji radi oko 350.000 ljudi, ali da je taj broj sigurno veći, najčešće se pominje oko 400.000.

„Kakvo je stanje u segmentu plata najbolje govori medijana koja iznosi 57.810 dinara, što znači da polovina od ukupnog  broja zaposlenih radi za platu manju od tih 57.810 dinara“, rekla je Andić. 

U septembru prošle godine Vlada Srbije je, pošto nije postigla konsenzus o visini minimalne zarade sa sindikatima i poslodavcima, sama utvrdila vrednost od 40.020 dinara.

Zakon o radu, predviđa da Vlada Srbije sama oderdi visinu minimalne zarade kada se ne postigne dogovor sa socijalnim pertnerima.

 • VERA

  19.1.2023 #1 Author

  Posle poslanika i ostalih „bitnijih“ faca u državi, na red došli i radnici da dobiju veću crkavicu, ako i to povećanje nije pojela inflacija prošle godine.

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.1.2023 #2 Author

  Niko i ne moze da oseti povecanje koje realno kao i da nije bilo…

  Odgovori

 • TATJANA

  20.1.2023 #3 Author

  Kod nas nikad minimalac nije išao u korak sa potrošačkom korpom, a sad tek ne

  Odgovori

 • ZVE84

  22.1.2023 #4 Author

  Pitam se odakle će privrednici i preduzetnici to sve da plate?

  Odgovori

 • Dragana

  1.3.2023 #5 Author

  Gospodju Brnabic su pitali u jednoj emisiji koliko dana moze covek da zivi sa 40 000 rekla je 7 do 8 dana, znaci samo za zivot, a da pri tom racune ne ubrajamo, sramno je da covek zivi 7 do 8 dana a ostatak u mesecu da gladuje jer racune ako ne plati tuzice ih drzava svakako a pre tuzbe isljucice vam sva prava na zivot. Sram vas bilo, bar nas nemojte javno ponizavati

  Odgovori

 • Jj992

  19.5.2023 #6 Author

  Pa naravno, sve je pojela inflacija

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...