kukuruz i dalje dominantna roba, cena nastavlja pad

Slaba nedelja na Produktnoj berzi

AgrobiznisSrbija

15.9.2023 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Slaba nedelja na Produktnoj berzi Slaba nedelja na Produktnoj berzi
U radnoj nedelji za nama preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je 2.555 tona robe, što u odnosu na prethodnu sedmicu predstavlja pad... Slaba nedelja na Produktnoj berzi

U radnoj nedelji za nama preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je 2.555 tona robe, što u odnosu na prethodnu sedmicu predstavlja pad od 38,42 odsto. Ukupna finansijska vrednost trgovane robe iznosila je 63.132.250 dinara, uz nedeljni pad od 30,36 odsto.

Već četvrtu nedelju za redom kukuruz je bio najtrgovanija poljoprivredna kultura, a tokom poslednjih pet dana zaključeni su i prvi robno-berzanski ugovori za novi rod soje.

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza bila je primetna povećana tražnja u odnosu na ponudu, posebno kada je u pitanju novi rod kukuruza. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,60 do 16,75 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,68 din/kg bez PDV-a i nedeljni cenovni pad od 1,19 odsto.

Kukuruz je učestvovao u ukupnom prometu sa 61 odsto.

Na tržištu pšenice tokom cele nedelje bila je primetna slaba aktivnost učesnika, uz izjednačenu aktivnost na strani ponude i tražnje, piše u zvaničnom izveštaju s Produktne berze. Kupci su se raspitivali za pšenicu sa višim parametrima kvaliteta, a bila je iskazana i tražnja za stočnom pšenicom.

Ovom žitaricom se tokom nedelje trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 19,30 din/kg bez PDV-a (21,23 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju beleži negativan cenovni trend od 2,91 odsto.

Na tržištu soje krajem nedelje zaključeni su prvi robno-berzanski ugovori za soju roda 2023. godine po jedinstvenoj ceni od 49,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...