slaba aktivnost učesnika

Smanjen promet na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

31.5.2024 16:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Smanjen promet na Produktnoj berzi Smanjen promet na Produktnoj berzi
Već šestu nedelju zaredom kukuruz je dominantna kultura u trgovanju na novosadskoj Produktnoj berzi, čineći 55 odsto ukupnog nedeljnog prometa. Posle dužeg perioda rasta... Smanjen promet na Produktnoj berzi

Već šestu nedelju zaredom kukuruz je dominantna kultura u trgovanju na novosadskoj Produktnoj berzi, čineći 55 odsto ukupnog nedeljnog prometa. Posle dužeg perioda rasta cena, ove sedmice je primetan blaži pad kada je u pitanju kukuruz, dok su cene soje i pšenice nastavile da rastu.

Preko Produktne berze ove sedmice prometovano je 1.516 tona robe, odnosno 48,21 odsto manje nego prethodne nedelje, dok je ukupna finansijska vrednost prometa iznosila 45.890.750 dinara.

Prvog radnog dana u nedelji tržište kukuruza je bilo mirno, budući da su kupci bili suzdržani u iščekivanju dešavanja na svetskim berzama. I ostatak nedelje protekao je bez većih dešavanja na tržištu, uz slabu aktivnost učesnika.

Kukuruzom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,24 din/kg bez PDV-a (22,26 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu sedmicu primetan blaži pad cene od 0,23 odsto.

Tržište pšenice je protekle nedelje bilo izuzetno mirno. Početkom nedelje ponuda je bila nešto veća od tražnje, da bi u drugoj polovini sedmice tražnja bila izraženija od ponude. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,50 do 23,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta.

Ponder cena iznosila je 22,99 din/kg bez PDV-a (25,29 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu primetan blaži rast od 0,36 odsto. Pšenica je ove nedelje činila 20 odsto ukupnog nedeljnog prometa.

I tržište soje je ove sedmice beležilo veoma slabu aktivnost učesnika. Ponuda je bila izuzetno slaba, a nekim danima je čak i potpuno izostajala. Tek krajem sedmice došlo je do povećanja ponude u odnosu na prethodne dane, te je ona tada bila veća od tražnje. Sojinim zrnom trgovalo se na jedinstvenom cenovnom nivou od 67,00 din/kg bez PDV-a (73,70 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta. U odnosu na sedam dana ranije, primetan je rast cene od 3,21 odsto.

Kada je u pitanju tržište sačmi, ove nedelje trgovalo se sojinom sačmom sa 44 odsto proteina po ceni od 77,50 din/kg bez PDV-a, dok je suncokretova sačma sa 33 odsto proteina prometovana po ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a.

Ponuda stočnog ječma ove nedelje je bila slaba i na višem cenovnom nivou od tražnje. Zaključen je jedan berzanski ugovor za stočni ječam sa hektolitarskom masom 60kg po ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a, piše u redovnom izveštaju s Produktne berze.

  • LENA

    31.5.2024 #1 Author

    Tržište na Produktnoj berzi beleži smanjen promet, posebno kod kukuruza, uz blaži pad cena.

    Odgovori

  • PIKSI

    2.6.2024 #2 Author

    Cudno za trziste psenice

    Odgovori

  • FILIP07

    2.6.2024 #3 Author

    Bitno je da se nesto dogadja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.