Preraspodele kvote za uvoz u EU donele nove mogućnosti

Smederevska železara moći će kvartalno da izveze 30.000 tona čelika više

BiznisFirme u fokusuPoslovanjeSrbijaU fokusu

25.3.2022 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Smederevska železara moći će kvartalno da izveze 30.000 tona čelika više Smederevska železara moći će kvartalno da izveze 30.000 tona čelika više
Železara u Smederevu će, prema rečima izvršnog direktora kompanije HBIS Srbija, Vladana Mihailovića, posle preraspodele kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju, koje su... Smederevska železara moći će kvartalno da izveze 30.000 tona čelika više

Železara u Smederevu će, prema rečima izvršnog direktora kompanije HBIS Srbija, Vladana Mihailovića, posle preraspodele kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju, koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji, moći da izveze 30.000 tona više na kvartalnom nivou.

„Kvote su uvedene 2019. godine i odnosile su se na sve proizvode HBIS-a. Ovom kvotom obuhvaćeno je povećanje količine izvoza programa toplo valjanih proizvoda, dok su kvote za hladno valjane proizvode i proizvode od belog lima ostale iste. To znači da ćemo umesto 120.000 tona na kvartalnom nivou, moći da izvozimo 150.000 tona“, izjavio je Mihailović za RTS, a prenosi Beta.

On je naglasio da HBIS ima potencijal da poveća proizvodnju i da se fokusiraju na projekte kako bi izvršili supstituciju skupog prirodnog gasa visokopećnim gasom koji oni proizvodimo u svojoj visokoj peći.

„Mi ne možemo da utičemo na cene energenata na svetskom tržištu, ali možemo da poboljšavamo energetsku efikasnost i vršimo supstituciju gasa. Veliki problem je snabdevanje koksom. Radimo i sa našim snabdevačima izvan Ukrajine i Rusije i pokušavamo da iznađemo nova tržišta snabdevanja ugljem, koji je važan energent za uduvavanje u našu visoku peć“, naveo je Mihailović.

Foto: Youtube screenshot

Kako je dodao, oko 65 odsto sirovina uvozili su iz Ukrajine i Rusije, a i pre krize su napravili strategiju za snabdevanje sirovina u kriznim situacijama.

„Uspeli smo da otvorimo nove pravce snabdevanja iz Južne Afrike i Australije, radimo na poboljšavanju snabdevanja iz Indije i Brazila. Osnovni cilj je kontinuirani rad dve visoke peći, uz potpuno zadovoljenje naših kupaca“, istakao je Mihailović.

Dodao je da železara od avgusta 2021. godine radi sa dve visoke peći.

„Mi smo visoku peć broj jedan, pre svega zbog drakonskih kvota EU, obustavili u julu 2020. godine, da bismo nakon 13 meseci aktivirali tu peć, uspešno se prilagodili novim uslovima, i zadovoljni smo uslovima postojanja u 2021. godini“, kazao je Mihailović.

Zbog kvota su, kako je naveo, imali pauzu u proizvodnji od 13 meseci i nijednom nisu došli u situaciju da zaustavljaju proizvodnju zbog korona virusa

  • MAJALG

    27.3.2022 #1 Author

    Odlicna vest, tako treba neka se ovo nastavi i u predstojecem periodu.

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #2 Author

    Suviše dobro zvuči da bi bilo istinito

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #3 Author

    Ooo iodlično, samo neka nastavi tim tempom.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #4 Author

    Pa ovo su dobre vesti. Samo neka se tako nastavi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...