Objavljen predlog plana detaljne regulacije

Sportski kompleks u Rakovici umesto privrednih zona?

Srbija

23.4.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sportski kompleks u Rakovici umesto privrednih zona? Sportski kompleks u Rakovici umesto privrednih zona?
Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih... Sportski kompleks u Rakovici umesto privrednih zona?

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, objavila je eKapija na osnovu Plana detaljne regulacije (PDR) za ovo područje.

PDR je izradio Urbanistički zavod Beograda a na ranom javnom uvidu biće do 3. maja.

Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica upućena Službi glavnog urbaniste grada Beograda, kojom se predlaže planiranje površina javne namene – površine za sportske objekte i komplekse umesto površine ostalih namena – privredne zone, planirane Planom generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – Grad Beograd (celine I – XIX).

Plansko područje obuhvata deo privredne zone opštine Rakovica u neposrednoj blizini Topčiderske reke između autoputske obilaznice oko Beograda, Ulice Oslobođenja i privredno – komercijalne zone uz Topčidersku reku. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 19,89 hektara.

„Cilj izrade Plana je redefinisanje planiranih namena u skladu sa potencijalima predmetnog područja, odnosno planiranje površina javne namene – sportski objekti i kompleksi i šume, u skladu sa potrebama stanovnika šireg okruženja, kao i definisanje parametara izgradnje u skladu sa prostornim mogućnostima i uslovljenostima područja i povećanje kapaciteta saobraćajne i komunalne infrastrukture“, piše u dokumentu.

Planirani sportsko-rekreativni kompleks je namenjen za rekreativne aktivnosti stanovništva, treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na lokalnom nivou, a predviđena bruto površina je 20.000 kvadrata.

Sportsko-rekreativni kompleks, kako se navodi, može sadržati više sportskih objekata kao što su: otvoreni sportski tereni, otvoreni bazeni i akva park, zatvoreni sportski objekti (sportske sale, zatvoreni bazeni).

Pored sportskih objekata kao obaveznog sadržaja, u okviru sportskog kompleksa moguća je realizacija i kapaciteta komercijalnih sadržaja (trgovina i ugostiteljstvo) i javnih službi (obrazovanje, zdravstvena zaštita i kultura) koji moraju biti usklađeni sa sportskom namenom kompleksa.

Dokument predviđa i da postojeći fond zelenila, bude dopunjen sadnjom novih sadnica drveća i šiblja od vrsta koje su odabrane u skladu sa postojećim prirodnim fitocenozama, karakterističnim za okolno područje.

PDR je izradio Urbanistički zavod Beograda, a rani javni uvid trajaće do 13. maja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...