Prognoze makroekonomskih kretanja u 2023. godini

Srbija bi godinu mogla da završi u „plitkoj“ recesiji

AnalizaBankePoslovanjeSrbija

23.12.2022 14:34 Autor: Milica Rilak 4

Srbija bi godinu mogla da završi u „plitkoj“ recesiji Srbija bi godinu mogla da završi u „plitkoj“ recesiji
Srbija je još u trećem kvartalu ove godine ostvarila negativnu stopu rasta u odnosu na prethodni kvartal, i to kada se isključi uticaj sezone.... Srbija bi godinu mogla da završi u „plitkoj“ recesiji

Srbija je još u trećem kvartalu ove godine ostvarila negativnu stopu rasta u odnosu na prethodni kvartal, i to kada se isključi uticaj sezone. Ukoliko se to ponovi i u četvrtom tromesečju naša zemlja bi formalno bila u „plitkoj“ recesiji, poput one koja se očekuje u mnogim evropskim zemljama, rekao je za Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

On je na promociji „Kvartalnog monitora“ (QM) Fondacije za razvoj ekonomske nauke u razgovoru za naš portal istakao da se kratkotrajna recesija predviđa i za Nemačku, i da se radi o privrednom rastu koji se kreće oko nule, što znači da takva recesija neće biti „duboka“.

Kada je reč o Srbiji, postoji dosta faktora (koji utiču na privredni rast) koji variraju. Recimo, situacija u energetskom sektoru u Srbiji se popravila zbog dobre hidrologije, prisustva vetra i uvoza gasa, pa je proizvodnja električne energije bila bolja nego što je uobičajeno“, dodao je Arsić.

Promocija 70. broja Kvartalnog monitora / Foto: Milica Rilak

Sagovornik Biznis.rs očekuje da će Srbija ovu godinu završiti sa rastom BDP od 2,5 odsto, dok kao najvažnije trendove u 2022. izdvaja snažno usporavanje privredne aktivnosti i ubrzanje inflacije.

„U narednoj godini očekuje se privredni rast od dva odsto, nešto niža inflacija nego ove godine, stagnacija na tržištu rada i sličan deficit u tekućem bilansu kao ove godine“, naveo je tokom prezentacije novog izdanja QM, čiji je i urednik.

Naglasio je, međutim, da su sve prognoze orijentacione prirode, i da su verovatne revizije, s obzirom na velike neizvesnosti u pogledu toka rata u Ukrajini, ekonomskog rata Rusije i Zapada i drugih nepovoljnih globalnih kretanja.

Kada je reč o očekivanju da će BDP Srbije u 2023. porasti za dva odsto, što je nešto sporije od 2,5 odsto koliko računaju Vlada Srbije i neke međunarodne institucije, smatramo da razlozi leže u tome da će naša zemlja u novu godinu ući sa minimalnom ili negativnom stopom rasta, dok će se u isto vreme nastaviti sa primenom restriktivne monetarne politike u Srbiji i u Evropi, pa se očekuje da visoke kamatne stope obore investicije i potrošnju. Takođe, u prvoj polovini godine i dalje se računa sa visokom inflacijom, a tu je i rizik od rasta cena energenata i njihove nestašice“, obrazložio je Arsić prognozu rasta za narednu godinu.

  • GOCA BG

    23.12.2022 #1 Author

    Sve u svemu,bice jos poskupljenja i jos teza godina…

    Odgovori

  • VANJA

    24.12.2022 #2 Author

    Energetski sektor igra glavnu ulogu!

    Odgovori

  • JANA

    24.12.2022 #3 Author

    Srbija je jak ekonomski tigar ,nema zime za nas ,nebeski smo mi narod ,svako dobro zelim

    Odgovori

  • TATJANA

    25.12.2022 #4 Author

    Sigurno da ce biti teza, sve ukazuje na to

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...