Istraživanje portala Biznis.rs: nova mrežna infrastruktura kod nas i u svetu (1)

Srbija dobila „mapu puta“ do 5G – koji su najvažniji koraci?

InovacijeSrbija

17.8.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 11

Srbija dobila „mapu puta“ do 5G – koji su najvažniji koraci? Srbija dobila „mapu puta“ do 5G – koji su najvažniji koraci?
Vlada Srbije usvojila je novu Strategiju razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027. godine, a najviše pažnje u javnosti privukle su odredbe i planovi koji... Srbija dobila „mapu puta“ do 5G – koji su najvažniji koraci?

Vlada Srbije usvojila je novu Strategiju razvoja sistema elektronskih komunikacija do 2027. godine, a najviše pažnje u javnosti privukle su odredbe i planovi koji se tiču uvođenja 5G mreže.

„Regulatorni okvir za uvođenje 5G mreže i stvaranje bezbednosnih preduslova, definisanih Strategijom, biće završeni u tekućoj godini“, najavilo je tim povodom resorno ministarstvo informiranja, a Biznis.rs izdvaja ključne korake do toga da korišćenje 5G mreže postane svakodnevnica u našoj zemlji.

„Za početak uvođenja 5G mreža neophodno je da budu ispunjeni određeni preduslovi“, prva je rečenica u okviru obrazloženja jedne od ključnih mera planiranih novom strategijom – a čiji je naziv „Uvođenje 5G mreža u Srbiji .

O preduslovima za uvođenje 5G tehnologije, međutim, diskutuje se već godinama a prva strategija koja se bavila tim pitanjem svetlost dana ugledala je još 2018. godine, dok je prva aukcija za prodaju dela frekvencijskog spektra za 5G mrežu bila najavljena za 2020. godinu.

Aktuelna strategija daje spisak neophodnih poteza koje treba povući, pa tako mera „Uvođenje 5G mreža u Srbiji“ obuhvata pripremu regulatornih okvira i bezbednosnih standarda ključnih za implementaciju naprednih 5G mreža, kao i nastavak izgradnje „optičkih spojnih puteva u gradskim sredinama i ruralnim predelima“.

Nova strategija takođe konstatuje da je u našoj zemlji do sada, pored preraspodele radio-frekvencijskih opsega, uspostavljen i regulatorni okvir koji predstavlja dobru osnovu za nastavak aktivnosti na ovom polju“, stoji u strategiji.

Image by Freepik

O tome je Biznis.rs pisao u oktobru prošle godine, kada je za naš štampani magazin Dragana Ilić, predsednica NALED-ovog Saveta za e-Upravu ukazala na važnost stupanja na snagu novog Zakona o elektronskim komunikacijama, koji je dao okvir i za aukciju 5G spektra.

„Resorno ministarstvo pravilnikom treba da definiše konkretne uslove za dodeljivanje licenci, na osnovu kojih će RATEL sprovesti aukciju. Mi u NALED-u smo bili vrlo zadovoljni saradnjom sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija prilikom izrade novog zakona, pa se nadamo da će i donošenje pravilnika koji uređuje uslove za dodelu licenci za 5G spektar biti tako transparentno, uz argumentovani dijalog sa svim zainteresovanim stranama“, rekla je tada za naše štampano izdanje Dragana Ilić.

Kada je reč o pomenutom „Pravilniku o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radiofrekvencijskog spektra od interesa za uspostavljanje 5G mreža“, njegovo usvajanje najnovija Strategija planira za kraj trećeg kvartala ove godine, tačnije za kraj septembra.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je u saopštenju povodom usvajanja strategije navelo i da će regulatorno telo (RATEL), po završetku rada na regulatornom okviru, sprovesti aukciju i dodelu dozvola u toku 2025. godine nakon čega će, kako su istakli, biti omogućeni svi uslovi da operatori otpočnu sa postavljanjem 5G mobilne mreže.

O tome koliko bi moglo da bude interesovanje svedoče i rezultati javnog poziva koji je tokom 2021. godine raspisao RATEL, a kada su operatori mogli da se prijave za korišćenje „određenih“ radio frekvencija. Interesovanje su tada iskazala četiri operatora – SBB, Telekom Srbija, Telenor (danas Yettel) i A1.

Kada je reč o samoj infrastrukturi, procenjuje se da je za potpunu pokrivenost Srbije 5G mrežom potrebno 6.000 baznih stanica.

Image by Freepik

Poslovna zajednica već godinama apeluje da se raspiše aukcija za 5G mreže, a ispred Srbije prema parametru dostupnosti 5G su Hrvatska i Crna Gora.

U Hrvatskoj su, po završetku javne aukcije frekvencijskog spektra za 5G mrežu u avgustu 2021. godine, dodeljene dozvole za opsege od 700 MHz, 3.600 MHz i 26 GHz na nacionalnom, kao i 3.600 MHz na regionalnom nivou. Na ovoj aukciji učestvovala su tri najjača domaća telekom operatera – HT, A1 i Telemach, kao i još šest operatera koji su se mahom javili za regionalne frekvencije, dok je država na aukcijama zaradila 47,8 miliona evra.

Crna Gora je „najmlađa“ članica 5G kluba u regionu – aukcija je održana u februaru 2023. godine, uz prihod od 8,8 miliona evra, dok se očekuje da će od ove godine 5G mreža postati dostupna za građane Albanije.

U Srbiji ipak postoji jedna grupa ljudi koji mogu da koriste prednosti 5G – a to je naučna zajednica.

„Već sada su svi naučno–tehnološki parkovi pokriveni 5G mrežom, dok će i ceo kompleks EXPO 2027 takođe biti pokriven na ovaj način. Uvođenje mreža nove generacije pratiće i uspostavljanje jedinstvene elektronske evidencije za postavljanje baznih stanica i redovno merenje nivoa zračenja“, istaklo je ministarstvo u saopštenju povodom usvajanja nove strategije.

Sutra: Najveće 5G tržište u Kini, EU cilja potpunu pokrivenost do 2030.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.