SRBIJA DONELA DOBRE MERE, EKONOMSKI PROGRAM USPEŠNO SPROVEDEN Paket podrške jedan od najvećih u regionu, ocenio MMF

IzdvajamoSrbijaVesti

27.8.2020 10:55 Autor: Julijana Vincan 0

SRBIJA DONELA DOBRE MERE, EKONOMSKI PROGRAM USPEŠNO SPROVEDEN Paket podrške jedan od najvećih u regionu, ocenio MMF SRBIJA DONELA DOBRE MERE, EKONOMSKI PROGRAM USPEŠNO SPROVEDEN Paket podrške jedan od najvećih u regionu, ocenio MMF
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je 26. avgusta odluku o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji... SRBIJA DONELA DOBRE MERE, EKONOMSKI PROGRAM USPEŠNO SPROVEDEN Paket podrške jedan od najvećih u regionu, ocenio MMF

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je 26. avgusta odluku o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI).

U odluci Odbora MMF ocenjeno je da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa. U borbi protiv pandemije korona virusa, vlasti u Srbiji su u ranoj fazi usvojile stroge mere zaštite i donele veliki paket mera. Izuzetno pozitivno je ocenjen takav odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji, kao snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

Odbor MMF istakao je da su vlasti u Srbiji na pandemiju odgovorile odmah, velikim paketom fiskalnih i monetarnih mera, kao i merama usmerenim ka bankarskom sektoru.

Foto: Wikipedia.org

„Mere su dobro osmišljene i na pravi način usmerene na zaštitu i podršku domaćinstvima i očuvanju radnih mesta. Kao i na veća ulaganja u zdravstvo, obezbeđenje dovoljne likvidnosti u bankarskom sistemu i olakšanje otplate obaveza po osnovu kredita“, zaključio je Odbor MMF.

Odbor MMF konstatuje da je u Srbiji očuvana niska inflacija i stabilan kurs. Narodna banka Srbije (NBS) vodila je adekvatnu relaksirajuću monetarnu politiku i donosila privremene vanredne mere. To je pomoglo u očuvanju likvidnosti bankarskog sektora i podržalo kreditne aktivnosti.

Odbor MMF ocenio je i da je fiskalni paket, koji je donet kao odgovor na krizu, jedan od najvećih u regionu, i da pruža potrebnu podršku domaćinstvima, preduzećima i zdravstvenom sistemu.

Foto: Printscreen youtube

Tabaković: Rast Srbije biće bolji od procene MMF

Guvernerka Jorgovanka Tabaković ocenjuje da je srednjoročni makroekonomski okvir, koji MMF projektuje za Srbiju, dosta dobar. Projektuje dinamičan rast, koji ima dobru strukturu, uz nisku inflaciju, dobre javne finansije i poverenje investitora.

Guvernerka smatra da će privredni rast Srbije ove godine biti i bolji od ocena MMF. O tome se tokom junskih i julskih sastanaka sa Misijom MMF detaljno razgovaralo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...