stranih gostiju za 42 odsto više u odnosu na prvi kvartal 2019.

Srbija i ove godine na prvom mestu u Evropi po rastu broja turista

SrbijaTurizam

18.5.2024 11:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Srbija i ove godine na prvom mestu u Evropi po rastu broja turista Srbija i ove godine na prvom mestu u Evropi po rastu broja turista
Srbija je, prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju... Srbija i ove godine na prvom mestu u Evropi po rastu broja turista

Srbija je, prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Кandić.

On je precizirao da u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija beleži povećanje broja stranih gostiju za 42 odsto, a noćenja od čak 70 odsto i da je po oba kriterijuma vodeća destinacija u Evropi, prenosi Beta.

„Ovi rezultati sada već pokazuju da povratak stranih gostiju nije bio posledica privremenog skoka nakon korona krize, već da imamo stabilan i to vrlo dinamičan rast stranih turista sa velikog broja tržišta“, rekao je Кandić na „Beogradskom manifestu“.

Srbija je, kako je istakao, ove godine i vodeća zemlja u Evropi po tempu oporavka turističkog prometa sa Кinom koji je prevazišao nivoe pre pandemije, i to za 30 odsto u dolascima i 57 odsto u noćenjima u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine.

Кandić je rekao da su na snažan povratak kineskih turista dominantno uticali direktni letovi sa Pekingom i Tjenđinom, ali i izrazio uverenje da će uvođenje dva nova leta, ka Šangaju i Gvandžo, omogućiti pozicioniranju Srbije kao glavne baze u regionu iz koje će kineski turisti putovati ovim delom Evrope.

„Veliki broj direktnih letova Air Serbia-e ka svim najvažnijim destinacijama je bio presudan faktor za brz povratak stranih gostiju“, rekao je Кandić.

Dodao je da je Srbija i po broju obnovljenih letova u odnosu na period pre pandemije vodeća destinacija u Evropi u prvom kvartalu ove godine.

Кandić je rekao da očekuje da će 2024. godina biti rekordna za turizam Srbije, a da će rastu turističkog prometa doprineti ne samo strani, već i domaći gosti koji su i nakon pandemije pokazali veliki interes da turistički putuju Srbijom.

On je ukazao i na rekordne prihode od stranih gostiju koji u prva tri meseca ove godine iznose blizu 600 miliona evra, a što je povećanje od 12 odsto u odnosu na isti period lane.

 • NATI

  19.5.2024 #1 Author

  Lepi podaci a i ima sta da se vidi

  Odgovori

 • BOBICA

  19.5.2024 #2 Author

  To su sjajne vesti!

  Odgovori

 • Manja

  19.5.2024 #3 Author

  Logicno da ce direktan br letova doprineti turizmu…

  Odgovori

 • LAV

  19.5.2024 #4 Author

  Imamo prelepu zemlju sa takvim predelima koje treba posetiti. Nekako korona koja je toliko toga loseg donela donela je i nesto dobro a to je da su ljudi poceli vise da posecuju prelepa mesta u svojoj zemlji. Prvo mi a onda i strani turisti.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  19.5.2024 #5 Author

  Stvarno imamo sta da ponudimo turistima…

  Odgovori

 • ZVONČICA

  19.5.2024 #6 Author

  Imamo prirodne lepote,i treba da budemo

  Odgovori

 • GAGA

  19.5.2024 #7 Author

  Pa odlicne vesti

  Odgovori

 • Brana

  19.5.2024 #8 Author

  Sjajni podatci

  Odgovori

 • VALE

  19.5.2024 #9 Author

  Fascinirana sam ovim podacima

  Odgovori

 • gagica

  19.5.2024 #10 Author

  Ocigledno je nasa zemlja prelepa i interesantna svima.

  Odgovori

 • JEKSICA25

  19.5.2024 #11 Author

  Tako i treba!

  Odgovori

 • SENSEI

  20.5.2024 #12 Author

  Hvala Bogu Srbija ima šta i da ponudi kada je turizam u pitanju

  Odgovori

 • DUCA

  26.5.2024 #13 Author

  Imamo šta da ponudimo i stranci zato rado posećuju našu Srbiju!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...