Evropski rezultati inovacija za 2023. godinu

Srbija na 63 odsto proseka EU po inovacijama, ali brzo napreduje

EUSrbija

18.7.2023 14:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija na 63 odsto proseka EU po inovacijama, ali brzo napreduje Srbija na 63 odsto proseka EU po inovacijama, ali brzo napreduje
Srbija je inovator u nastajanju i po perfomansama na tom planu je na 63,2 odsto proseka EU, pri čemu njene performanse rastu brže od... Srbija na 63 odsto proseka EU po inovacijama, ali brzo napreduje

Srbija je inovator u nastajanju i po perfomansama na tom planu je na 63,2 odsto proseka EU, pri čemu njene performanse rastu brže od proseka EU i jaz se smanjuje, navodi se u izveštaju Evropski rezultati inovacija za 2023. godinu.

U delu izveštaja o Srbiji kao njena relativna snaga na polju inovacija navedeni su sledeći pokazatelji: troškovi za inovacije koji nisu vezani za istraživanja i razvoj, inovatori proizvoda, zapošljavanje u inovativnim preduzećima, inovatori poslovnih procesa i troškovi za inovacije po zaposlenom.

Istovremeno su kao relativne slabosti navedene emisije finih čestica u vazduh, dizajn aplikacije, produktivnost resursa, državna podrška istraživanjima i razvoju u sektoru poslovanja i patentne prijave, prenosi Beta.

U odnosu na izveštaj iz prethodne godine, Srbija je najviše napredovala u oblasti preduzeća koja pružaju obuku za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT), prodora širokopojasne mreže i kod inovatora poslovnih procesa.

Najveći pad je registrovan kod saradnje inovativnih malih i srednjih preduzeća sa drugima, tehnologija povezanih sa životnom sredinom i inovatora proizvoda, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Od 2016. godine Srbija je na polju inovacija najviše napredovala kod inovatora proizvoda, prodora širokopojasne mreže i zapošljavanja u inovativnim preduzećima, dok je snažan pad bio kod preduzeća koja pružaju obuku za IKT, tehnologija vezanih za životnu sredinu i izvoza proizvoda srednje i visoke tehnologije.

Izveštaj o inovacijama obuhvata članice EU i druge evropske zemlje koje su svrstane u pet kategorija: lidere inovacija (performanse iznad 125 odsto proseka EU), snažne inovatore (od 100 do 125 odsto), umerene inovatore (od 70 do 100 odsto) i inovatore u nastajanju (ispod 70 odsto).

U izveštaj Evropski rezultati inovacija za 2023. godinu sa Zapadnog Balkana su uključene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija koja se jedina iz regiona našla i u polugodišnjem izveštaju Regionalni rezultati inovacija.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, kao i Turska i Ukrajina, u grupi su inovatora u nastajanju.

Navodi se i da tri zemlje iz te grupe pokazuju najbolji rezultat među svim analiziranim po najmanje jednom pokazatelju, Albanija po prodaji inovativnih proizvoda i tehnologija povezanih sa životnom sredinom, BiH po tehnologijama vezanim za životnu sredinu, a Srbija po troškovima za inovacije koji nisu vezani za istraživanja i razvoj.

U EU su lideri inovacija Belgija, Danska, Finska, Holandija i Švedska, dok su inovatori u nastajanju sa performansama znatno ispod proseka EU Bugarska, Hrvatska, Letonija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...