širenje bolesti evidentno u našoj zemlji

Srbija se pridružila borbi protiv afričke kuge svinja

EURegionSrbijaU fokusu

22.5.2023 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija se pridružila borbi protiv afričke kuge svinja Srbija se pridružila borbi protiv afričke kuge svinja
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i ove godine pružiće podršku borbi protiv afričke kuge... Srbija se pridružila borbi protiv afričke kuge svinja

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i ove godine pružiće podršku borbi protiv afričke kuge svinja (AKS), u okviru kampanje koja se realizuje širom Evrope.

Zbog opasnosti od daljeg širenja virusa među prioritetnim zemljama je i Srbija u kojoj je područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Mrčajevci, kod Čačka, nedavno proglašeno zaraženim područjem.

Četvrtu godinu zaredom, kampanja „Stop afričkoj kugi svinja“ u 18 evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, podiže svest o ovoj veoma zaraznoj bolesti među farmerima, lovcima i veterinarima, i podstiče ih da preduzmu mere kako bi zaustavili njeno širenje.

Bernhard Url, izvršni direktor Evropske agencije za bezbednost hrane istakao je da je tokom poslednje decenije, afrička kuga svinja imala dramatičan uticaj na sektor proizvodnje svinja u Evropi i nastavlja da ugrožava lokalnu i regionalnu ekonomiju. “Iako najnoviji podaci pokazuju da napori da se zaustavi širenje virusa imaju efekta, generalno stanje širom Evrope nije pozitivno i moramo biti na oprezu. Farmeri, lovci i veterinari imaju posebno važnu ulogu u prijavljivanju sumnjivih slučajeva“, izjavio je Url.

Kampanja „Stop afričkoj kugi svinja“ (#StopASF) podstiče komercijalne i manje farmere, veterinare i lovce da „otkrivaju, spreče i prijavljuju“ slučajeve ovog virusa kod domaćih i divljih svinja. Kampanja se realizuje u partnerstvu sa lokalnim vlastima u 18 zemalja, a u Srbiji tu ulogu ima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Prema rečima profesorke doktorke Sonje Radojičić sa Katedre za zarazne bolesti životinja i bolesti pčela Fakulteta veterinarske medicine, Univerziteta u Beogradu, širenje afričke kuge svinja u Srbiji je evidentno i direktno je povezano sa različitim aktivnostima ljudi.

“Napori veterinara da zaustave širenje afričke kuge svinja u Srbiji moraju da budu podržani odgovornim i pravovremenim reakcijama državnih institucija, lovačkih udruženja i svih učesnika u lancu proizvodnje i trgovine svinjama. Od 2019. godine traje zaista teška borba sa ovom bolešću koja se za sada iz Srbije nije proširila na okolne zemlje. Apelujemo na sve odgovorne institucije i svakog pojedinca da shvate ozbiljnost i težinu situacije u vezi sa daljim napredovanjem afričke kuge svinja“, istakla je prof. dr Sonja Radojičić.

Tokom 2022. godine, broj zaraženih domaćih i divljih svinja značajno se smanjio u nekim zemljama, poput Rumunije, Poljske i Bugarske u odnosu na prethodnu godinu, prema novom izveštaju koji je objavila EFSA. Međutim, AKS je ponovo detektovan u Grčkoj i Češkoj, a nastavlja da se širi u Srbiji i Moldaviji. Prošle godine je afrička kuga svinja uočena prvi put i u Severnoj Makedoniji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...