najveće interesovanje za energiju sunca i vetra

Srbija ubrzava zelenu tranziciju

EkologijaSrbijaU fokusu

3.6.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Srbija ubrzava zelenu tranziciju Srbija ubrzava zelenu tranziciju
Međunarodna agencija za energiju saopštila je da će ove godine ulaganja u solarnu energiju prvi put nadmašiti investicije u proizvodnju nafte. Naime, na svaki... Srbija ubrzava zelenu tranziciju

Međunarodna agencija za energiju saopštila je da će ove godine ulaganja u solarnu energiju prvi put nadmašiti investicije u proizvodnju nafte. Naime, na svaki dolar uložen u fosilna goriva 1,7 dolara ide u čistu energiju. Kako piše RTS, i Srbija je zaokružila zakonske propise za povećanje zelenih megavata.

Trogodišnja svetska ulaganja u čistu energiju povećana su za četvrtinu, dok investicije u fosilna goriva, kojih se svet još ne odriče, beleže rast od 15 odsto. Energetska tranzicija ubrzava se i u Srbiji, a najveće interesovanje je za energiju sunca i vetra.

„Interesovanje investitora je ogromno, što pokazuje čak 20 gigavata podnetih zahteva za priključenja koji su podneti Elektromreži Srbije. To je dva puta više nego što Srbija sada ima u svom energetskom bilansu“, navodi direktorka Udruženja obnovljivih izvora energije Srbije Danijela Isailović.

Zbog prihvata veće količine zelenih megavata evropske države intenzivno rade na jačanju prenosne mreže i međusobnom povezivanju. Proizvodnju struje iz vetra i sunca diktiraju vremenske prilike, pa se uporedo radi na razvoju neophodnih skladišta električne energije, piše portal RTS-a.

„Skladišta su veoma važna zbog ove varijabilnosti klimatskih promena i stabilnosti ugovora o isporuci električne energije koja bi omogućila da se sa prihvatljivim cenama, sa dostupnim cenama električne energije za stanovništvo i privredu obezbedi proizvodnja iz varijabilnih obnovljivih izvora“, objašnjava Nebojša Petrović, predsednik Srpskog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže.

Povećanje udela čiste energije zahteva i nova tehnološka rešenja – od proizvodnje do upravljanja elektroenergetskim sistemima, a sve zahtevnijem tržištu obnovljive energije poslovanje prilagođava i elektroindustrija.

  • KIMCHI

    4.6.2023 #1 Author

    Odlicna grana privrede

    Odgovori

  • gagica

    4.6.2023 #2 Author

    Pa da zato se i ulaze u taj sistem.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    4.6.2023 #3 Author

    Ne treba puno brzati sa time

    Odgovori

  • Brana

    4.6.2023 #4 Author

    Čista energija

    Odgovori

  • SHALIMAR

    4.6.2023 #5 Author

    Tek ce se ulagati,to je buducnost…

    Odgovori

  • VALERIJA

    4.6.2023 #6 Author

    Smatram da ako imamo potencijala zašto da se ne iskoristi.

    Odgovori

  • LAV

    4.6.2023 #7 Author

    Nama je vise nego potrebana zelena tranzicija jer zivimo u sivom okruzenju sto se tice vazduha, vode, zemlje…

    Odgovori

  • IV

    4.6.2023 #8 Author

    Nadam se da će biti istrajni.

    Odgovori

  • DASHA

    23.8.2023 #9 Author

    Samo tek tako neka se nastavi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...