izgradnja za potrebe nacionalnog stadiona i expo centra u beogradu

Surčin dobija novo postrojenje koje će proizvoditi toplotnu i rashladnu energiju

SrbijaVesti

3.6.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Surčin dobija novo postrojenje koje će proizvoditi toplotnu i rashladnu energiju Surčin dobija novo postrojenje koje će proizvoditi toplotnu i rashladnu energiju
JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost... Surčin dobija novo postrojenje koje će proizvoditi toplotnu i rashladnu energiju

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara.

Kako piše eKapija, u okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od pet hektara.

Dalje se navodi da budući kompleks toplotnog izvora treba da podmiruje potrebe objekata u okviru plana, a posebno novoplaniranog EXPO centra, kao i objekata koji će tek biti definisani budućom urbanističko planskom dokumentacijom od obilaznice (u delu od Ostružničkog mosta do naselja Surčin) do blokova 71 i 72 na Novom Beogradu.

Imajući u vidu potrebe sadržaja u okviru PPPPN Nacionalni stadion, pretpostavljene potrebe područja od obilaznice do blokova 71 i 72 Novi Beograd, potrebe internog snabdevanja električnom energijom objekata SDG JKP BE, potrebe za toplotnom energijom kompleksa TO Novi Beograd van grejne sezone, kao i mogućnosti i potrebe u okviru projekta izgradnje vangradskog toplovoda, potrebno je ispitati sva varijantna rešenja tehnologija i postrojenja za proizvodnju toplotne, rashladne i električne energije, kao i za njihovu faznu dogradnju u skladu sa realizacijom urbanizacije tog područja – objašnjava se u tehničkoj dokumentaciji.

Beogradske elektrane bi ovde, kako navode, imale priliku za početak nove usluge, proizvodnje i distribucije rashladne energije, što je jedan od ciljeva u strategiji razvoja ovog preduzeća, kao mogućnosti najrazvijenijih daljinskih sistema u Evropi i svetu.

Ekapija dalje piše da je toplana Surčin polje novoplanirano postrojenje. U njoj treba da bude instalisano kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje za proizvodnju toplotne/rashladne/električne energije nominalnog ukupnog kapaciteta respektivno do 10MWt/10MWt/10MWe prevashodno za potrebe novoplaniranog EXPO centra, interne potrebe snabdevanja električnom energijom objekata SDG JKP BE i potrebe za toplotnom energijom kompleksa TO Novi Beograd van grejne sezone.

Projektom je potrebno uraditi analizu profitabilnosti varijantnih rešenja. Rok za prijavu na tender je 21. jun, 2023. godine.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...